(ACN/redacció) L’excomissari de la Policia Nacional José Manuel Villarejo ha assegurat avui que els atemptats de la Rambla i Cambrils del 17 d’abril del 2017 van ser un “error greu” del Centre Nacional d’Intel·ligència. Concretament del seu director, Félix Sanz Roldán, que, segons Villarejo, “va calcular malament les conseqüències de donar un petit ensurt a Catalunya” durant els mesos previs al referèndum de l’1-O. Segons l’excomissari, que ha comparegut avui a l’Audiència Nacional en el judici pel cas Tàndem, existia una relació entre l’imam de Ripoll i el CNI, que el va deixar fer. Villarejo ha explicat també que ell mateix va col·laborar després amb el Centre Nacional d’Intel·ligència “per intentar arreglar l’embolic”.

Aquesta darrera declaració de Villarejo reafirma les acusacions que va fer el gener de l’any passat en un judici en què estava acusat de calúmnies, precisament, contra Sanz Roldán. En aquella ocasió, va assegurar que una font “molt important” havia avisat el CNI d’un “possible risc” d’atemptat a Barcelona, però que la va descartar perquè “no era fiable”. Ara Villarejo ha filat més prim i ha apuntat directament al director del servei d’intel·ligència espanyol en el judici que revisa diversos dels encàrrecs que va dur a terme l’excomissari.

L’Audiència Nacional va decidir no investigar-ho el 2019

El diari ‘Público’ va donar a conèixer la relació entre l’imam de Ripoll i el CNI el setembre del 2019. L’Audiència Nacional, però, va decidir no investigar-ho en aquell moment argumentant que no considerava necessari indagar si hi havia cap vinculació entre el suposat cervell dels atemptats a Barcelona i Cambrils i el servei d’intel·ligència espanyol.

Reaccions polítiques a una declaració polèmica

Diverses personalitats polítiques han reivindicat a través de les xarxes socials una investigació dels fets després de les declaracions de Villarejo. La presidenta del Parlament de Catalunya, Laura Borràs, ha reclamat aprovar la comissió d’investigació al Congrés dels Diputats, que fins ara no ha rebut prou suports per constituir-se, ja que considera que “és absolutament imprescindible saber la veritat”. En aquesta línia, Joaquim Forn, conseller d’Interior durant els atemptats, ha preguntat què pensa fer ara la fiscalia: “Xiular com ha fet el Congrés?”. També hi ha dit la seva l’expresident de la Generalitat Quim Torra: “Ens trobaríem davant d’un crim d’estat. Cal arribar fins al final”.