El Ple ha aprovat aquest dilluns instar el Congrés dels Diputats a crear una comissió d’investigació sobre els atemptats a la Rambla i Cambrils del 17 d’agost del 2017. La petició ha tirat endavant amb els 16 vots d’Esquerra Republicana i Junts per Catalunya —que són els que havien impulsat el ple extraordinari— i de Barcelona en Comú, que per primera vegada en el mandat ha votat diferent del seu soci de govern. Els socialistes han votat en contra, igual que Ciutadans, el PP i Barcelona pel Canvi.

La petició de la comissió arriba després de la informació apareguda en el diari Público al juliol, en què s’assegura que l’imam de Ripoll i cervell de la cèl·lula terrorista, Es Satty, va ser confident del Centre Nacional d’Intel·ligència (CNI) fins al dia de l’atemptat. Tot i que la proposta ha quedat aprovada, pot quedar en una declaració d’intencions, ja que la mesa de la cambra ha vetat iniciar una investigació fins a dues vegades, la darrera fa tan sols uns 10 dies.

El ple extraordinari ha durat poc menys d’una hora i s’ha fet en una data atípica: a principis d’agost, cosa que s’ha notat a la bancada, ja que hi han faltat 10 regidors —entre els quals, l’alcaldessa, Ada Colau, que ha deixat el ple en mans de la tinenta d’alcalde, Janet Sanz.

Els socis de govern voten diferent

Laia Bonet, del Grup Municipal del PSC, ha anunciat el vot contrari del grup perquè, ha dit, cal “actuar amb la màxima responsabilitat i no parlar de teories de conspiració que no hagin estat confirmades”. Ha afegit que “si hi ha dubtes sobre el 17-A, s’està investigant” i “crec que les actuacions s’han de fer on toca: el Congrés dels Diputats”. Janet Sanz, de Barcelona en Comú, ha demanat una reflexió a JxC i ERC sobre si aquesta comissió “era necessària”, però ha anunciat el seu vot a favor com a defensa de “transparència i suport a les víctimes”.

ERC i JxC demanen explicacions

El portaveu del Grup Municipal d’Esquerra Republicana, Jordi Coronas, ha explicat que el seu grup ha demanat aquest ple com un exercici de “qualitat democràtica” i no per donar suport a “cap teoria de conspiració”. I ha preguntat a la resta de partits: “On és el problema? Què els fa por de fer una comissió d’investigació a l’Estat espanyol?”.

En el mateix sentit ha parlat Elsa Artadi, portaveu del Grup Municipal de Junts per Catalunya. Artadi ha dit que “s’ha generat un debat mediàtic” sobre l’atemptat “quan el que hauria d’haver-hi és una comissió d’investigació”. Ha posat d’exemple França, el Regne Unit o els Estats Units, on es van fer comissions parlamentàries després “d’atemptats similars”. I també a Espanya se’n va fer una després de l’11-M.

Cs, el PP i BCN Canvi parlen d’atac a l’Estat

Per contra, Luz Guilarte, presidenta del Grup Municipal de Ciutadans, ha assegurat que els convocants d’aquest ple s’aferren a “mentides que puguin corroborar els seus deliris separatistes” i atacar “el nostre país, Espanya”. En la mateixa línia, el president del Grup Municipal del PP, Josep Bou, ha dit que el ple respon a “una qüestió partidista” de JxC i ERC i que si s’aprovés el text, “la comissió naixeria amb les conclusions ja redactades”.

El president del Grup Municipal de Barcelona pel Canvi, Manuel Valls, ha dit que “Barcelona no es mereix fer el ridícul en aquest tema”. I ha assegurat que els convocants del ple no tenen “cap interès a aclarir la situació” sinó que “aspiren a generar més confusió i debilitar l’Estat”.

Aquest és el segon ple que se celebra a l’agost en els últims anys, ja que es tracta d’un mes en què no acostuma a haver-hi activitat institucional. L’anterior va ser el 18 d’agost del 2017, l’endemà dels atemptats, quan l’Ajuntament va fer una declaració institucional.