L’Ajuntament de Barcelona vol que el racisme l’expliquin les persones que el pateixen en primera persona. Per aquest motiu, la nova estratègia antiracista del consistori passa per implicar directament les persones racialitzades en tasques de prevenció i formació a l’escola i al sector immobiliari. La intenció és crear una borsa de persones formadores que participin en les activitats previstes, tant les adreçades al personal intern dels serveis municipals, com també en sessions externes.

En el cas de les escoles es vol millorar la mirada antiracista dels centres, incorporant-los al programa municipal i revisant els materials pedagògics. A més, també es vol anar més enllà de les aules i arribar al personal dels menjadors, les activitats extraescolars, les associacions de famílies i els casals i les activitats de lleure, com els esplais i els caus.

També es vol intervenir de forma “prioritària” al sector immobiliari, després que un estudi municipal recent hagi demostrat una alta acceptació de pràctiques discriminatòries entre els agents immobiliaris. “El racisme està ben viu a la nostra ciutat”, reconeix Marc Serra, regidor de Drets de Ciutadania i Participació.

Dues noves oficines contra la discriminació

Una altra de les novetats és la creació de dos nous punts d’informació de l’Oficina per la No Discriminació (OND). El primer estarà ubicat al Centre de Vida Comunitària de Trinitat Vella, que s’inaugurarà d’aquí a uns dies, i l’altre estarà ubicat a la Marina del Prat Vermell, al nou equipament de drets socials que obrirà el 2023. Amb aquests dos nous espais, un al Besòs i l’altra a la franja Llobregat, es vol millorar l’accés de la ciutadania a aquest servei, i lluitar contra la infradenúncia de casos. Serra destaca que “es vol fer arribar l’OND allà on es donen més situacions de discriminació”. Segons l’informe que ha presentat SOS Racisme aquest dilluns, només han acabat amb denúncia el 63 % de les situacions de racisme que l’entitat va fer-ne l’acompanyament el 2021.

En paral·lel, també es vol treballar amb les entitats veïnals i les AFA perquè incorporin o reforcin aquesta mirada antiracista i col·laborin amb els serveis municipals contra la discriminació. En conjunt, la nova estratègia municipal antiracista té una inversió inicial de 400.000 euros. La presentació s’ha fet coincidint amb el Dia Internacional contra el Racisme.

Comparteix a: