L’Ajuntament de Barcelona ha presentat aquest dilluns el balanç de l’Oficina per la No Discriminació (OND) del primer semestre del 2021 i una de les dades principals és que el 31,7 % dels expedients estan relacionats amb la LGTBI-fòbia. Entre els mesos de gener i juny, se n’han obert 39: 23 per homofòbia, 14 per transfòbia i dos per lesbofòbia. La majoria, 24, han estat vulneracions del dret a la integritat moral i set, agressions físiques. Les dades, segons el govern municipal, suposen un augment de més de cinc punts respecte al 2020.

Una de les agressions més greus és la que es va produir a la platja del Somorrostro. Aquest dimecres l’Ajuntament ha anunciat que es personarà com a acusació particular.

125 expedients per vulneració de drets

En total, l’Oficina per la No Discriminació ha obert 125 expedients per vulneració de drets i discriminació aquest 2021 (fins al mes de juny). La majoria, un 32,5 % han estat per qüestions relacionades amb el racisme i la xenofòbia. Tot i això, es tracta d’un dels motius que va a la baixa i que ha disminuït 12 punts respecte al 2020 (l’any passat el percentatge va ser de 44,8 % ).

El regidor de Drets de Ciutadania i Participació, Marc Serra, ha destacat, però, que els expedients per agressions físiques han disminuït aquest darrer any.

Vulneració del dret a l’habitatge

El dret a la integritat moral és, de nou, el principal dret vulnerat. També destaca la vulneració de dret a l’habitatge, que continua creixent. En la primera meitat de l’any, l’OND ha obert 13 expedients per aquest motiu. Recordem que l’Ajuntament ja ha imposat dues sancions en aquesta línia. Una de les quals va ser el 2019, per un anunci en què s’oferia un habitatge “només per a espanyols”.