L’última cabina telefònica de Barcelona tornarà a instal·lar-se el dia de Sant Jordi a la plaça de Meguidó, al barri de Sant Genís dels Agudells. Fa tot just un any que es va retirar del carrer del Lledoner per portar-la a un taller de restauració situat a Mataró. Durant aquests mesos la cabina s’ha anat transformant per convertir-la en un punt d’intercanvi de llibres que inclourà també servei de wifi, un espai de recàrrega de mòbils i una pantalla per informar de les activitats culturals que s’organitzin al barri.

Els restauradors estan treballant amb plànols antics de Telefónica perquè la cabina, que es va instal·lar el 1966, mantingui el disseny original. A més, a la plaça de Meguidó, al costat del Centre Cívic Casa Groga, ja s’han iniciat els treballs previs per adaptar l’espai i crear les connexions soterrades per dotar la cabina de llum i xarxa d’internet.

També es disposarà d’elements antivandàlics tal com han suggerit els veïns de la zona. Segons explica Marta Guitart, de l’Institut Municipal de Paisatge Urbà, “la cabina tindrà doble vidre, una pàtina antigrafit en els elements metàl·lics i un punt de llum permanent”. A més, es tancarà a les nits i l’accés es podrà fer amb una clau per obrir la porta, que custiodarà el centre cívic, o a través d’un codi numèric per a l’obertura automàtica.

Bibliocabina per decisió veïnal

El nou ús de la cabina es va decidir en una consulta popular celebrada el 2017 en què van participar gairebé un centenar de veïns i es van descartar altres opcions com que fos un telèfon del civisme. Tot va partir, però, d’una veïna de l’Eixample que anteriorment havia iniciat una campanya de recollida de signatures per reclamar-ne la preservació com a element d’interès.

Des de l’Associació de Veïns de Sant Genís dels Agudells, Xavier Civit creu que la ubicació serà molt adient, ja que “és el lloc de trobada del barri, al costat del local de l’associació de veïns i del casal de gent gran”. La regidora d’Horta-Guinardó, Rosa Alarcón, també considera que serà “un punt d’atracció a la zona, ja que és un element de memòria històrica molt interessant”. De fet, la cabina, en aquest període de transició, ha estat la protagonista d’un concurs de curtmetratges organitzat pel centre cívic i, poc abans de desinstal·lar-la, el grup de rock Tequila hi va gravar un videoclip del tema ‘Yo quería ser normal’.

Recuperació d’elements quotidians

El projecte de recuperació d’aquesta cabina s’emmarca en el programa Petits paisatges, que promou l’Institut del Paisatge Urbà de l’Ajuntament de Barcelona amb l’objectiu de donar valor a objectes quotidians que formen part de la memòria històrica dels ciutadans. El cost total és de 73.350 euros, que, a més de la restauració, inclou les obres d’instal·lació i el servei de wifi que es donarà a tota la plaça de Meguidó.