Amb el projecte, veïns i comerciants volen “retornar prestigi i rellevància” a la via Laietana. L’entitat assegura que la proposta és totalment realitzable i amb “una inversió raonable” que demanen incloure en el proper pressupost municipal. L’origen dels embussos de trànsit a la via el situen al carril central que desapareix a l’altura de la plaça de l’Àngel. Per això, plategen eliminar-lo per ampliar les voreres i deixar dos carrils per sentit.

 

Una de les transformacions més ambicioses la proposen a la plaça d’Antoni Maura. El projecte preveu un gran pas de vianants que uneixi l’avinguda de la Catedral amb la de Francesc Cambó (Mercat de Santa Caterina). La proposta és convertir tota la zona en una plataforma única perquè els cotxes redueixin la velocitat. Es volen mantenir els girs que es poden fer avui a la rotonda, en la qual dibuixen dues escultures per dignificar la via. En la imatge virtual hi han col·locat dues obres de Jaume Plensa.

 

A la plaça de l’Àngel, es proposa un pas de vianants en diagonal per unir el carrer de Jaume I amb el de l’Argenteria. La zona es dibuixa també com una plataforma única amb prioritat per als vianants. El projecte també preveu fer pujar el trànsit per la via Laietana i no desviar-lo com ara pel carrer de Jonqueres, que es vol pacificat i només per a vehicles de servei, veïns i aparcaments. Pel que fa a la il·luminació de la via, es planteja una línia de focus sobre el carrer penjats amb cables.

L’Ajuntament actuarà a la via Laietana aquest estiu

El govern municipal vol abordar la transformació global de la via Laietana en un procés participatiu que ha d’arrencar abans de l’estiu. Serà en aquest espai on es valorarà la proposta de veïns i comerciants. El projecte definitiu es vol tenir llest en aquest mandat per activar-lo en el proper. De moment, a l’agost començaran obres per donar continuïtat a les voreres en set encreuaments de carrers amb la via Laietana, així com reparar el paviment malmès en altres punts. L’actuació té un pressupost d’1,2 milions d’euros i s’acabarà l’abril del 2019.

 

De cara a finals d’octubre s’actuarà en la plaça d’Antoni Maura, amb la voluntat d’assegurar un creuament natural de la via. La proposta municipal preveu eliminar la rotonda actual i ampliar les voreres, una intervenció que permetrà guanyar més espai per als vianants. La substitució de la rotonda no impedirà, però, els girs cap a l’avinguda de la Catedral i la de Francesc Cambó.