Indignació entre els veïns de la part alta de la Trinitat Nova després de la segona nit sense electricitat. Segons expliquen, en tots dos casos el tall es va produir cap a les 19 h del vespre i s’ha allargat fins a les 7 h del matí. 12 hores durant les quals l’electricitat és més necessària per escalfar i il·luminar les llars. “Em poso una altra manta a sobre, no puc endollar res, ni la nevera ni la calefacció”, es queixa Mercedes Moreno. Asseguren els veïns afectats que a les diverses trucades que han fet, Endesa els ha donat diverses versions. Per la seva banda, Endesa reconeix que són avaries difícils de localitzar. La d’aquest dimarts a la nit, ha afectat 50 abonats.

Més de dues setmanes de talls intermitents

Aquestes avaries nocturnes arriben després de més de dues setmanes, segons els veïns, de talls intermitents en aquesta illa, molt delimitada pels carrers d’Aiguablava, Nou Barris i Portlligat, i una subestació d’Endesa. Fins fa dos dies, però, es tractava sobretot d’incidències més curtes al llarg de tot el dia, encara que superaven les dues hores, i en alguns casos, de baixada de potència. “Truquem moltes vegades, però cada vegada ens donen solucions diferents… això al passeig de Gràcia o Sarrià no passaria però, és clar, som un barri treballador”, explica un dels veïns, Miquel Batet.

Avaries complexes de localitzar

Segons Endesa, des de diumenge 10 han localitzat i resolt tres avaries. Expliquen que els talls intermitents es devien a una incidència que tècnicament anomenen avaria no franca. Un problema que apareix i desapareix i que els ha complicat la localització i, per tant, la reparació. Dues de les actuacions es van realitzar dilluns i la darrera reparació la van fer ahir a la tarda. Tan sols dues hores abans del tall nocturn. De nou aquest matí s’hi han desplaçat i poc abans de les 7 h han reparat la nova incidència. Aquest cop els talls han estat en 50 habitatges, mentre que en els casos anteriors han tingut talls 9, 53 i 96 domicilis.

Endesa apunta a les obres de reurbanització com a causa

Es dona el cas que aquesta illa de carrers es troba enmig d’una reurbanització dels espais entre blocs. Endesa creu que el moviment de terres podria ser la raó de les avaries repetitives, ja que el cablejat està més sotmès a les inclemències del temps en un moment de molt fred i un augment del consum. Una situació que qualifiquen com no normal. Aquest fet i la dificultat de localització de les avaries serien les causes de la llarga durada dels talls.

Esperança en la nova xarxa de baixa tensió

Els veïns confien en què els problemes s’acabin quan es canviï a la nova instal·lació. També ho creu Endesa, que diu que tan bon punt l’Ajuntament acabi les obres els propers mesos, connectaran el nou cablejat. Expliquen que serà una nova xarxa de baixa tensió soterrada, per tant, més protegida i mallada, que permetrà repartir millor la càrrega de potència.