Més d’un centenar d’organitzacions de tot l’estat han registrat aquest dimecres al matí una petició al president del Govern i als ministeris de Drets Socials i per a la Transició Ecològica, perquè posin fi als talls de llum que pateixen 12 barris de tot l’estat. En un comunicat afirmen que la interrupció del servei es fa de forma permanent o repetitiva i que això afecta drets bàsics dels ciutadans. Entre les entitats hi ha l‘Aliança contra la Pobresa Energètica o Irídia.

No esmenten específicament els talls de les darreres setmanes a Barcelona (com el Raval, la Barceloneta o la Trinitat Nova), però sí a altres punts com el barri de Sant Roc a Badalona; el del Culubret, a Figueres, o La Cañada Real, de Madrid.

Al costat dels interessos privats

Les entitats acusen al Govern de situar-se a favor dels interessos privats de companyies elèctriques com Endesa o Naturgy, i d’allunyar-se de la protecció dels ciutadans. Afirmen que mentre es talla l’electricitat a les famílies, les empreses pugen el preu de la llum “fins a un 27 % per augmentar els seus beneficis milionaris“. Creuen que les administracions assumeixen el discurs de les grans empreses, que sovint “culpen dels talls al cultiu de marihuana” i que “criminalitzen tots els veïns” dels barris afectats.

Vulneració de drets

En el comunicat, les organitzacions adverteixen a l’executiu central que el defensor del poble s’ha pronunciat diverses vegades contra els talls de llum. També recorden que diversos experts en Drets Humans de Nacions Unides alerten que la manca de subministrament viola drets bàsics i que té conseqüències greus sobre la salut, l’alimentació o l’educació.