La Fatou voldria treballar de decoradora o en alguna feina creativa, en lloc de vendre a la manta a la Barceloneta. Ella va arribar del Senegal fa nou mesos i s’ha apuntat a aquest programa pilot impulsat per Acció contra la Fam per millorar les seves competències i fer-se un lloc en el mercat laboral. Ella és una de les 20 dones que s’ha interessat en aquest programa.
“No s’ha de deixar de lluitar mai”
Algunes acaben d’arribar fa relativament poc, d’altres fa anys que viuen aquí, algunes gairebé no tenen estudis i d’altres s’han topat amb la dificultat per convalidar-los. Totes tenen en comú el fet d’estar a l’atur, provenir d’algun país de l’Àfrica subsahariana i compartir les ganes d’obrir-se camí. La Mariama, originària de Costa d’Ivori, ha aconseguit una feina de mitja jornada al mateix barri del Besòs, on viu des de fa 12 anys, gràcies a aquest programa. Explica que “amb quatre nens és difícil viure amb un sou. La feina és molt important per a la família, per a tu mateixa”. També afegeix un consell per a totes les dones que es troben a l’atur: “No s’ha de deixar de lluitar mai perquè jo he patit dificultats, però també he pogut tirar endavant”.
Per què un programa específic per a dones africanes?
Aquesta especificitat es deu al fet que a través d’un estudi impulsat per Barcelona Activa es va detectar que aquest perfil de dones no arribava a ofertes dignes dins del mercat laboral ni feien ús dels recursos existents per millorar les seves competències. A través del finançament de l’Ajuntament i de fons europeus s’ha posat en marxa aquest projecte pilot ideat per l’entitat Acció contra la Fam que literalment les ha anat a buscar a la Barceloneta mentre venien a la manta. No totes es dediquen a aquesta activitat, d’altres s’han interessat en el programa pel boca orella.
Apoderament femení
El projecte està basat en potenciar les capacitats de les dones. Oferir-los eines per millorar les competències transversals, la motivació en la recerca de feina i trencar la dependència amb els Serveis Socials. La metodologia inclou sessions de grup i individuals per millorar el currículum, conèixer els drets laborals o voluntariat professional en empreses. El programa pilot va començar el mes de març i s’allargarà fins a finals de l’any al Casal de Barri Besòs. “Nosaltres ens basem molt amb el treball en xarxa. És veritat que aquí al barri del Besòs és un luxe perquè hi ha una xarxa impressionant”, explica Nina Colom, una de les tècniques del projecte.