Tres col·lectius veïnals (Sindicat de Llogaters i Llogateres, Fem Sant Antoni i Sindicat de Barri del Poble Sec) han decidit ocupar aquest dimecres la recepció de l’Institut de Bellesa Francis, a la ronda de Sant Pere, per denunciar el cas d‘un dels molts desnonaments invisibles que es produeixen a la ciutat. La convocatòria volia donar suport a l’Alpha, una veïna de Sant Antoni que ha decidit desobeir la Llei d’arrendaments urbans (LAU) i que viu en un edifici que és propietat de la mateixa família que té l’Institut Francis. Els ocupants s’hi han estat fins a mitja tarda, quan els propietaris s’han avingut a negociar properament un contracte de lloguer nou.

Jaime Palomera, un dels portaveus dels activistes, ha assegurat que es reuniran amb els propietaris aquest dijous a les 16.30 h amb la presència dels advocats d’ambdues parts. Ha avisat que l’acord consisteix “únicament i exclusivament a aconseguir un nou contracte de lloguer assequible”.

El cas de l’Alpha, un dels primers a desobeir la LAU

L’Alpha i la seva família viuen en un pis del carrer de Floridablanca, 92, just al costat del Mercat de Sant Antoni, des de l’any 2010. L’immoble, situat en una finca antiga, és propietat de la família Mas-Beya Fradera. Ara fa uns mesos, a l’abril, la propietat els va comunicar que no els renovava el contracte de lloguer. No és l’únic cas a l’edifici. Segons han explicat a betevé, dels 22 pisos ja n’hi ha quatre de buits, o bé perquè no s’ha volgut renovar el contracte als llogaters o bé perquè se’ls volien aplicar increments de preu molt elevats.

L’Alpha i la seva família, però, han decidit no fer cas de la notificació. Es neguen a marxar, i des de l’abril dipositen els 860 euros mensuals del lloguer als jutjats. A més, denuncien que l’edifici està en molt mal estat, que hi ha tèrmits i que l’aigua de l’edifici no és potable per un excés de plom.

Les entitats que donen suport a l’Alpha denuncien que aquest és un cas freqüent. L’anomenen “desnonament invisible” perquè, tot i ser legal que el propietari no renovi el contracte de lloguer, en realitat, diuen, amaga l’expulsió massiva de veïns de casa seva. Consideren, a més, que la reforma de la LAU que va anunciar el Govern espanyol en els nous pressupostos servirà de molt poc, perquè només amplia de tres a cinc anys els contractes de lloguer. A més, creuen que l’índex de preus de lloguer (que vol posar un topall als preus abusius en algunes zones de la ciutat) parteix de lloguers molt cars, inassumibles per a moltes famílies.