Un centenar d’amfitrions d’Airbnb estan en peu de guerra contra la plataforma. Han dut l’empresa davant de la justícia perquè —diuen— Airbnb no informa els amfitrions que si s’anuncien sense llicència turística poden ser multats.

Els perjudicats s’han unit a l’associació ACABA (Afectats pel Conflicte Obert entre l’Ajuntament i Airbnb), i, de moment ja s’hi han adherit 102 persones. Des d’ACABA han anunciat aquest dimecres que el Jutjat Mercantil número 10 de Barcelona ha admès a tràmit una demanda col·lectiva.

Ara bé, segons l’advocat d’ACABA, Dylan Tarín, aviat podrien ser més particulars els qui demandin la companyia. Per això, la justícia ha requerit a Airbnb i a l’Ajuntament que facin pública la llista de 5.077 persones sancionades per anunciar un immoble sense llicència. Des d’ACABA calculen que un miler d’aquestes podrien ser particulars que llogaven una habitació del seu pis.

ACABA acusa Airbnb de publicitat enganyosa

ACABA defensa davant la justícia que hi ha persones que van penjar la seva residència habitual a la plataforma sense saber que serien multades per l’Ajuntament perquè no tenen la llicència de pis turístic. L’entitat acusa el web de captar usuaris amb publicitat enganyosa, sense advertir-los del que els pot passar si no tenen la documentació. Fins al març del 2017 s’han interposat sancions de 30.000 euros a 2.500 persones. Les multes posteriors a aquesta data són de 60.000 euros i afecten 2.577 persones. ACABA demana a la plataforma que “deixi de publicar anuncis sense llicència i fer publicitat confusa”. 

Airbnb diu que “informa” els usuaris sobre la normativa

Airbnb ja s’hi ha pronunciat. Afirma en una nota que sempre “informa a la comunitat sobre la normativa legal de la zona on viu”. L’empresa diu que són presents a 81.000 ciutats i que a cada zona hi regeix una llei diferent. Per això aconsella els usuaris que “abans d’anunciar la propietat certifiquin que compleixen amb la normativa local”. L’empresa reclama, en aquest sentit, que es modernitzi la legislació, i proposa que hi hagi una normativa que permeti als particulars llogar una part del seu habitatge per a ús turístic.

Ajuntament i Airbnb van pactar contra els pisos turístics il·legals

Airbnb va acordar amb l’Ajuntament el maig del 2018 que al seu portal hi hauria una aplicació per determinar si un pis té llicència turística o no abans d’anunciar-lo. D’aquesta manera, l’Ajuntament podia caçar els infractors que s’hi anunciaven. Tot i això, el mateix consistori va demanar a la multinacional que deixés d’anunciar els pisos turístics il·legals al seu web.

Airbnb web