La pobresa es perpetua a Barcelona. És una de les reflexions que, amb motiu del Dia Internacional per l’Erradicació de la Pobresa ─el 17 d’octubre─, torna a renéixer. I n’hi ha d’altres: entitats i organitzacions coincideixen en què els principals obstacles són sobretot l’habitatge, la precarietat laboral i la pobresa energètica. De fet, les xifres parlen per si soles.
El preu del lloguer s’enfila més enllà dels 900 euros
Que llogar un habitatge és cada cop més car és el dia a dia de ciutadans, entitats i administracions. L’any passat només a la ciutat es van executar més de 2.500 desnonaments i, la majoria, per impagament de lloguer. Si el 2015 el preu mitjà era de 735 euros al mes, el 2016 es va enfilar als 800 euros. Una xifra que continua en augment: el 2017 llogar un pis costava de mitjana 877 euros al mes i ara, durant el 2018, de moment se superen els 900.
Contractes de feina curts i mal remunerats
L’informe anual Estat de la Ciutat que elabora l’Ajuntament alerta que la precarietat ha incrementat. Dels contractes signats l’any passat, només un 14 % són indefinits i fins a un 40 % són de menys d’un mes de durada. Pel que fa a la renda, l’escletxa entre barris no ha augmentat després de la crisi, però la desigualtat es manté. La renda d’un veí de Pedralbes multiplica per set la d’un veí de Ciutat Meridiana.
La pobresa energètica, una altra assignatura pendent
Un estudi recent indica que un de cada 10 barcelonins es troben en risc de patir-ne. L’agreujant: que el rebut de la llum s’ha encarit per sobre del 80 % en 15 anys. Segons Francina Alsina, presidenta de la Taula d’Entitats del Tercer Sector Social de Catalunya, les dones amb fills a càrrec són un dels col·lectius més afectats. “Al capdavant del 80 % de les famílies monoparentals hi ha una dona i, la meitat d’aquestes són dones sense feina o en situació d’economia submergida”, explica.
I la cara més visible de la pobresa és la realitat dels sensesostre: un miler de persones dormen al ras cada dia a Barcelona. Una xifra que ha variat poc en els últims tres anys.