El conseller d’Interior, Miquel Buch, ha defensat l’actuació dels Mossos d’Esquadra del 29 de setembre i l’1 d’octubre passat on els agents antiavalots van dissuadir els manifestants amb càrregues. Segons ha explicat en una compareixença a la comissió parlamentària d’Interior al Parlament, el cos va “assolir els objectius pretesos” ja que es va “evitar la confrontació directa entre grups antagònics” sobretot al dissabte 29 de setembre quan hi va haver una manifestació del sindicat de la Policia Nacional JUSAPOL i una altra amb partidaris de l’independentisme. Tant en aquesta concentració com les que hi va haver l’1 d’octubre al vespre a la via Laietana i a les portes del Parlament, Buch ha assegurat que la policia catalana va actuar respectant els principis de proporcionalitat i oportunitat “fent un ús contingut i limitat de la força”. Alhora, però, ha reconegut que hi va haver “situacions individualitzades” d’algun agent que generen “dubtes i controvèrsia”, cosa que, diu, ja estant analitzant.
En la compareixença, també ha volgut deixar clar que la decisió de dissoldre les concentracions la van prendre els responsables polítics del Departament d’Interior, ja que ho preveu la llei. Així ha volgut deixar clar que va ser una decisió política, i no pas dels responsables policials que, segons els sindicats, van demanar a la cúpula permís per carregar diverses vegades per dissuadir els manifestants.
Reitera l’alerta de grups radicals
En la compareixença, Buch també ha afirmat que en les concentracions del 29-S i l’1-O la policia va detectar “un canvi significatiu” dels grups radicals, fet que ja va dir el director dels Mossos en la roda de premsa posterior a l’1 d’octubre. En aquest sentit, el conseller però ha afegit que en cas que aquests comportaments es consolidin, “farem un retorn a èpoques ja viscudes al nostre país en governs de diferents orientacions i amb resultats gens desitjables”.
El conseller també s’ha referit als agents de Seguretat Ciutadana que van donar suport a les unitats d’ordre públic davant el Parlament de Catalunya. Ha assegurat que la seva funció va ser establir un perímetre preventiu de seguretat i en cap cas van intervenir en la dispersió dels manifestants que es va fer “en menys de dos minuts”, ha remarcat. També ha explicat que els Mossos es van enretirar de les portes del Parlament perquè es volia “comprovar si la no-presència de força policial davant de la façana del Parlament apaivagava l’actitud dels manifestants”. Així ha justificat l’actuació que els concentrats van aprofitar per acostar-se fins a les portes de la cambra per intentar entrar-hi.
Oposició i sindicats li retreuen poca autocrítica
Els grups de l’oposició ha criticat la intervenció del conseller Buch per la manca d’autocrítica en l’actuació dels Mossos d’Esquadra. Consideren que el dispositiu va ser insuficient i que estava mal organitzat. També l’ha criticat en declaracions a betevé la portaveu del SAP-FEPOL, el sindicat majoritari del cos, Imma Viudes. Ha explicat que han trobat a faltar que el conseller entonés la ‘mea culpa’ i assumís responsabilitat en qüestions com “per què es va trigar tant a dispersar els efectius i per què hi havia els de seguretat ciutadana realitzant tasques d’ordre públic en primera línia.”