Un estudi de l’Hospital Mount Sinaí de Nova York publicat a la revista ‘Science’ conclou que la plitidepsina, un antiviral produït per la farmacèutica Pharmamar, amb seu a Madrid, aconsegueix rebaixar la càrrega viral dels pacients amb covid-19 fins a un 99 %. Això, segons la viròloga de l’IRTA-CReSA, Júlia Vergara-Alert, fa que sigui “gairebé 100 vegades més potent que el remdesivir contra el coronavirus”, l’únic antiviral que havia demostrat fins ara certa eficàcia, però que l’OMS va desaconsellar fer servir pels possibles efectes secundaris.

Segons Vergara-Alert, l’IRTA-CReSA i l’IrsiCaixa també han investigat l’eficàcia d’aquest fàrmac contra el SARS-CoV-2 i han arribat a conclusions similars. El fet que disminueixi de manera tan significativa la càrrega viral farà que, si es demostra que és eficaç en persones, “redueixi els signes clínics, els símptomes i molt possiblement la transmissió” dels pacients amb coronavirus.

En fases avançades s’haurà de combinar

Segons explica Vergara-Alert, si la malaltia està en una fase avançada i ja ha causat algun tipus de patologia en el pacient, com una inflamació als pulmons, “caldrà combinar la plitidepsina amb algun altre fàrmac”. L’antiviral, per tant, serviria per eliminar el virus i evitar que s’agreugin els efectes que ja ha causat però no curaria la inflamació.

“És un medicament segur”

La plitidepsina és un medicament que ja s’ha fet servir per alguns tipus de càncer i s’ha comprovat, assegura Vergara-Alert, que és segur per als humans. Això fa que les properes fases clíniques s’accelerin i que ja es pugui començar a donar a pacients amb coronavirus.