L’UCI de l’Hospital Vall d’Hebron ha arribat als 200 pacients crítics adults tractats amb suport ECMO, i 90 d’ells amb covid-19. El Vall d’Hebron s’ha convertit en un centre de referència utilitzant aquesta tècnica i és un dels vuit hospitals d’Europa que ha donat suport a més pacients amb covid-19 amb aquest sistema, que va començar a utilitzar-se a pediatria. Alhora, el centre és un dels hospitals que més trasllats ECMO ha fet durant la crisi de la covid-19.

L’ECMO és una tècnica que oxigena la sang fora del cos quan els pulmons o el cor no funcionen i que s’ha mostrat eficaç amb pacients crítics durant la pandèmia. S’utilitza quan la inflamació causada pel SARS-CoV-2 és tan greu que la ventilació mecànica no és suficient. Aquesta tècnica permet guanyar temps perquè el pacient es recuperi.

La supervivència amb el tractament és un 70 % superior a la mitjana mundial

Segons l’hospital, la taxa de supervivència de pacients que rep suport ECMO a Vall d’Hebron és del 70 % superior a la mitjana mundial. El centre assegura que la integració en xarxes internacionals, l’entrenament de l’equip amb simuladors i el programa de fisioteràpia UCI Viva, han estat claus per a la millora dels pacients.