El 3 de març del 2020 va ingressar a l’UCI del Vall d’Hebron la primera pacient amb covid-19, una noia de 29 anys, que es va acabar recuperant de la infecció. D’aquell dia ja en fa 15 mesos i la xifra de malalts crítics atesos a l’hospital ha crescut enormement. De fet, fa poc es va donar d’alta el pacient que sumava 1.000 persones ingressades a l’UCI del Vall d’Hebron des que va començar la pandèmia del coronavirus.

Aquesta xifra converteix l’Hospital Vall d’Hebron en un dels centres sanitaris d’Europa que més pacients crítics amb covid-19 ha atès. El pic va ser durant la primera onada, quan n’hi va haver 198 al mateix temps. També hi han passat més de 50 dones embarassades. Totes, també els seus nadons, s’han pogut salvar.

Segons el cap de l’UCI, Ricar Ferrer, la pandèmia ha suposat un abans i després: “Mai no havíem afrontat un repte així. Hem tingut catàstrofes i atemptats però són situacions de durada curta. Ara hem hagut de gestionar la continuïtat en el temps i les fluctuacions que ha tingut la pandèmia”. De fet, l’hospital va ser capaç de passar dels 56 llits de crítics dels quals disposava a més de 300. Es va fer reconvertint altres unitats i habilitant nous espais.

La mortalitat ha anat baixant

Al principi de la pandèmia la mortalitat a l’hospital va arribar al 20 %. Amb el pas dels mesos i l’aprenentatge adquirit ha anat baixant a poc a poc i ara és de només el 5 %. Una davallada que s’explica perquè, fruit de la vacunació, l’edat mitjana dels pacients ha baixat. Però també perquè ara coneixen molt millor com tractar la malaltia, amb la dexametasona i els corticoides com a grans protagonistes.

Però també ha estat una lliçó organitzativa. “La pandèmia ens ha fet més flexibles i ens ha dotat d’una major capacitat d’adaptar-nos”, explica la supervisora de l’UCI de l’hospital, Pilar Girón. “Ens hem adonat, encara més, de la importància de l’equip i ens ha fet evolucionar en disciplina”, afegeix.

L’ECMO, una tècnica per guanyar temps

L’Hospital Vall d’Hebron ha esdevingut un centre de referència en la tècnica coneguda com a ECMO. S’utilitza quan la inflamació causada pel SARS-CoV-2 és tan greu que la ventilació mecànica no és suficient. Serveix per extreure la sang del pacient i oxigenar-la artificialment. Aquesta tècnica permet guanyar temps perquè el pacient es recuperi. Unes 75 persones han estat ateses amb ECMO des que va començar la pandèmia.

Un pacient connectat a una màquina d’ECMO

Només 14 pacients ingressats actualment

Actualment només queden 14 persones a l’UCI del Vall d’Hebron i a l’hospital són conscients que la vacunació ho està canviant tot. De fet, aquest 1 de juny han recuperat els torns de treball previs a la pandèmia. És un símptoma més que la tornada a la normalitat és a tocar dels dits.

La gestió de la crisi sanitària ha deixat nous espais com la Unitat de Semicrítics, que en poques hores es pot convertir en una UCI, i l’edifici Garbí, situat al Parc Sanitari Pere Virgili, que es va construir d’urgència per atendre pacients covid i que ara es reformularà com un hospital de dia d’oncologia i s’hi continuaran fent PCR i TAC.