El vaixell Open Arms està atracat al port de Barcelona fins al 5 de gener amb les portes obertes per a totes aquelles persones que vulguin conèixer de primera mà les històries que es viuen en aquesta embarcació. Aquest remolcador ha salvat milers de vides al mar en els darrers anys i ara descansa al moll de Bosch i Alsina, amb un objectiu també important per a l’ONG: divulgar i informar sobre la tasca que fa al mar l’organització a través de vistes guiades al vaixell.

Una exposició sobre els rescats a la coberta

Els visitants poden trepitjar la coberta principal, on s’ha instal·lat una exposició amb imatges de persones rescatades al mar en els darrers cinc anys. Tot plegat, per poder fer-se una idea de les històries que es viuen a bord. “Volem que el vaixell estigui obert a la ciutadania, i que aquells qui visitin el remolcador rebin les explicacions de persones que han estat participant en els rescats que fem al mar“, comenta Gerard Canals, cap d’operacions d’Open Arms.

“També poden veure com és l’hospital que tenim a bord per atendre les persones rescatades, o els estris de la cuina de campanya“, afegeix Canals.

Des del 2017, el remolcador Open Arms ha rescatat més de 7.300 persones. Al novembre, l’ONG va estrenar un altre vaixell per fer rescats al Mediterrani. L’Open Arms Uno és una embarcació més gran que té la finalitat de donar suport i substituir, en cas necessari, el remolcador Open Arms, que trobem aquests dies atracat al port de Barcelona.

Prendre consciència sobre la vida al vaixell

Les visites guiades es fan sense cita prèvia, del 27 al 31 de desembre i del 3 al 5 de gener, de 10 a 14 h i de 16 a 18 h (el 31 de gener només al matí). Per les restriccions sanitàries, es fan en grups de 10 persones màxim. El degoteig de persones interessades a pujar a l’embarcació és constant. “Volia veure com era en directe. Ens han ensenyat la part interior del vaixell, la coberta, on caben unes 200 o 400 persones que se la juguen al mar“, comenta en Joan, un dels visitants.

“Des d’aquí pots agafar més consciència de la feina que fan i del panorama en què es troben“, afegeix en Pau, un altre dels visitants. “Quan veus i t’expliquen les fotografies, veus la cuina de campanya, l’hospital, penses que aquí on estem ara, fa res hi havia 400 persones que s’han trobat al mar, és molt impactant“.

Les visites s’inclouen dins les activitats de la Fira de Nadal del port de Barcelona, Nadal al Port. La intenció de l’organització és que un cop un cop llevi l’àncora de Barcelona, aquest vaixell pugui arribar a més ports com a embarcació divulgativa per conscienciar a la ciutadania de la problemàtica que es viu dia a dia al mar.