nota de tall que es

Aquest dimarts, 31 de maig, diversos estudiants de Catalunya s’han sumat a una vaga universitària. L’aturada ha anat acompanyada d’accions de protesta que, en casos com el del Campus de la Ciutadella de la UPF, han obligat a suspendre les classes. Aquí, els estudiants mobilitzat han passat la nit i han bloquejat els accessos principals. La vaga ha estat convocada per diverses entitats estudiantils com el Sindicat d’Estudiants dels Països Catalans.

Quines són les reclamacions que fan per cridar a participar en aquesta vaga universitària?

Compliment dels drets lingüístics

Un dels motius de la vaga universitària del 31 de maig fa referència al que consideren un “incompliment” dels drets lingüístics dels alumnes. El SEPC assegura que només el 42,5 % de les classes a la Universitat Pompeu Fabra (UPF) s’imparteixen en català. “És la universitat pública amb un percentatge més baix de classes en llengua catalana”, denuncia la portaveu del sindicat, Maria Vilardaga.

Informe de la situació lingüística a cada universitat

Amb l’objectiu de garantir un blindatge del català a les aules de les universitats públiques de Catalunya, el SEPC exigeix la redacció d’un informe de la situació lingüística actual a la universitat.

Sis de cada 10 assignatures en català

Aquesta és una de les demandes bàsiques que fa el SEPC. Reclama que el 60 % de les assignatures de cada grau s’imparteixi en català per, així, poder arribar al 80 % de cara al curs 2023-24. Tanmateix, sol·licita un informe en què s’especifiqui com aconseguir aquest augment.

Mecanismes de fiscalització i denúncia

Una altra de les demandes que el SEPC posa sobre la taula és la creació de “mecanismes de fiscalització i denúncia de vulneracions lingüístiques” que siguin “àgils i facilitin respostes efectives per part de la universitat als estudiants”.

La mobilització estudiantil arriba, també, després de la sentència judicial que obliga a fer el 25 % de les classes en castellà.