El col·lectiu de tècniques especialistes d’educació infantil (TEEI) fa vaga per primer cop aquest divendres per mostrar el desacord amb la convocatòria d’oposicions, que arriben 15 anys tard, i per exigir la consolidació de les seves places.

El seguiment de la vaga -convocada per la CGT i amb el suport també de l’USTEC-STEs– havia estat del 25 %, segons els sindicats. Una xifra que consideren “bona”, tenint en compte els serveis mínims fixats que qualifiquen “d’abusius”.

La Plataforma d’Interines TEEI de Catalunya s’ha concentrat davant la seu d’Educació i han tallat la Via Augusta aquest matí. Un grup d’unes 200 persones que han llançat bengales i portaven pancartes en què es podia llegir “Cap TEEI al carrer”. Posteriorment, s’han manifestat a plaça de Sant Jaume, on han demanat la dimissió del conseller d’Educació, Josep Bargalló.

Foto cedida pel sindicat USTEC-STEs

Situació de “precarietat crònica”

El col·lectiu fa temps que denuncia que treballa als centres educatius en una situació de “precarietat crònica” ja que, segons apunten, hi ha treballadors que hi són “des del curs 2004-05 amb contractes d’interinitat” i, per tant, amb caràcter temporal.

En aquest sentit, la plataforma reclama que aquests treballadors siguin fixos, és a dir, que tinguin un contracte fix com a empleats públics i no pas que vagin encadenant successivament contractes temporals i d’interinatge, com els passa ara.

Controvèrsia amb les oposicions

A Catalunya hi ha 883 empleats tècnics especialistes d’educació infantil en actiu, treballant en condicions d’interinitat als centres educatius. El Departament d’Educació ha obert, de moment, un procés públic de contractació mitjançant oposicions, amb què ofereix 756 places.

Les TEEI denuncien que fa 15 anys que no es convoquen oposicions, malgrat que la figura de suport docent de P3 es va crear en el curs 2004-05, amb la intenció de convocar les proves en els tres anys següents.

Un col·lectiu femení i amb veterania


La plataforma rebutja l’actual concurs perquè “moltes de les especialistes podrien quedar-se sense ocupació, malgrat comptar amb una experiència laboral de més de 13 anys” ja que, segons fonts sindicals, s’espera que més de 5.000 especialistes optin a les 756 places convocades.


El col·lectiu de les TEEI és pràcticament femení, amb edats aproximades entre 50 i 55 anys i, en no tenir en compte l’antiguitat en la convocatòria, “s’obre la porta a l’exclusió laboral de dones treballadores”, han denunciat les afectades.

La Plataforma TEEI de Catalunya denuncia que aquesta convocatòria “contradiu la directiva europea i una sentència del Tribunal de Justícia de la Unió Europea del 19 de març” d’enguany, que ha sentenciat contra “l’abús de la contractació temporal successiva“.

En aquest sentit, la plataforma reclama que “la via d’accés a aquestes places públiques sigui per un concurs de mèrits” que tingui en compte l’experiència demostrada als centres educatius en cadascun dels casos, segons recull l’article 61.6 de l’Estatut bàsic de l’empleat públic.

El sindicat USTEC-STEs —que dona suport a la protesta— apunta que a aquesta convocatòria d’oposicions “s’hi han presentat unes 5.000 persones“, explica Iolanda Segura, portaveu sindical, que recalca que tothom que s’hi presenti “hi optarà en les mateixes condicions” i sense tenir en compte “l’experiència en el lloc de treball que ja han demostrat les 883 TEEI de Catalunya”.

De la convocatòria de 756 places, n’hi ha 376 que seran per consolidació i que, per tant, ja preveuen donar fixesa en relació amb l’experiència demostrada “in situ” al lloc de treball.

Altres demandes

A banda de reclamacions de caràcter laboral i contractual, la plataforma també posa el focus en aspectes qualitatius i funcionals. Així, demanen que els TEEI tinguin reconeixement en els claustres de professors.

Per la seva banda, USTEC-STEs també amplia les reclamacions a un altre col·lectiu: els tècnics d’integració social (TIS), especialitzats en alumnats en risc d’exclusió social, principalment als instituts. Considera que es troben “en una situació idèntica als TEEI”, recorda Iolanda Segura.

Seguiment del 37% a Barcelona

El Departament d’Educació de la Generalitat ha publicat les dades del seguiment de la vaga de les TEEI. Segons aquestes, a les dotze del migdia, la incidència ha estat del 36,73 % a Barcelona.

Les dades a tota Catalunya són una mica més baixes i s’estableix el seguiment de la vaga en un 22,54 %