El 26 de febrer del 1997 un grup de joves van pujar al terrat de l’Ajuntament de Barcelona per hissar la bandera ocupa. Per fer-ho van despenjar primer la bandera d’Espanya. L’acció va durar uns minuts i va generar el desconcert de polítics i cossos policials. Els joves ocupes protestaven pels desallotjaments i, especialment, pels canvis en el Codi penal que criminalitzaven el moviment.

L’acció va produir-se l’endemà del desallotjament d’un grup d’ocupes a l’antic economat militar de Rec Comtal. El moviment ocupa estava molt estès a la ciutat de Barcelona. Feia pocs mesos del desallotjament dels Cinemes Princesa, amb l’actuació de 200 policies durant la matinada del 28 d’octubre del 1996.

El dia després de la protesta a l’Ajuntament es va convocar una manifestació en defensa al dret d’ocupació. L’objectiu era frenar els desallotjaments, com els de la casa Hamsa, un antic complex de naus industrials al barri de Sants de Barcelona. El mateix dia també es van desallotjar els ocupes del carrer de Massens, en un episodi que va acabar amb enfrontaments entre els ocupes i la policia.