La ronda del Guinardó, a l’altura de l’Hospital de Sant Pau, tindrà a partir d’ara nou arbres més gràcies a una història força curiosa. Es tracta del retorn al barri del Guinardó d’unes oliveres centenàries que fins als anys 50 dels segle passat havien viscut en un solar de la rambla de Volart amb el passeig de Maragall.

Per què van marxar del barri les oliveres?

Com que s’havia d’edificar al solar, un espai que anteriorment pertanyia al Mas Viladomat, el propietari dels arbres se’ls va endur a uns camps de vinyes del poble de Banyeres del Penedès. Ara, el pagès que regenta els camps mecanitzarà les vinyes i les oliveres centenàries li feien nosa. Per evitar-ne la tala, el net del propietari de la finca, junt amb l’associació El Pou – Grup d’Estudis de la Vall d’Horta i la Muntanya Pelada, va convèncer l’Ajuntament per dur a terme el trasplantament dels arbres.

Fins ara eren arbres productors que donaven uns 400 quilograms d’oliva a l’any i ara seran arbres ornamentals. Faran ombra i seran memòria viva del passat rural del Guinardó
Juanjo Fernández, El Pou
Una de les nou oliveres que s’han replantat al Guinardó

El districte d’Horta-Guinardó explica que l’entitat, que treballa en la recuperació de la memòria històrica, i el particular els van fer la proposta la tardor de l’any passat i que en només uns mesos han aconseguit fer realitat aquesta iniciativa de caràcter mediambiental i històric.

Estem encantats, recuperem aquestes oliveres centenàries, que tornen als seus orígens
Rosa Alarcón, regidora d’Horta-Guinardó

Les oliveres podrien tenir fins a 300 anys i són de la varietat arbequina. Del trasllat se n’ha fet càrrec l’Ajuntament de Barcelona.