vaga 27 octubre 2022 estudiants

Una vaga el 27 d’octubre d’estudiants de Catalunya i d’arreu d’Espanya marcarà el calendari acadèmic de la tardor. El Sindicat d’Estudiants ha convocat una vaga general estudiantil en defensa de la salut mental. “No pot ser un privilegi de classe ni un negoci”, diuen les entitats d’estudiants. L’aturada anirà acompanyada de diverses mobilitzacions a l’estat. A Barcelona hi ha convocada una manifestació a les 12 h a la plaça de la Universitat. També n’hi ha convocada una altra a la mateixa hora a la plaça Imperial Tàrraco, a Tarragona.

Els convocants animen a participar “massivament” en les protestes que es convocaran per aconseguir les mesures que proposen amb motiu d’aquesta vaga:

  • Augment “dràstic” dels recursos en salut mental, fins al 15 % com a mínim de la despesa total en salut (actualment, indiquen, és del 5 %).
  • Creació de “milers de places” de psicologia i psiquiatria en la sanitat i educació públiques.
  • Educació pública 100 % gratuïta des d’infantil fins a la universitat.
  • Garantir un treball digne després dels estudis o subsidi d’atur per a tots els joves.
  • Nacionalització de la sanitat privada i la indústria farmacèutica.

Una “pandèmia silenciosa”

El Sindicat d’Estudiants alerta que hi ha milions de joves a l’estat que pateixen una “epidèmia de malalties mentals sense precedents”. Ho qualifiquen de “pandèmia silenciosa” i de “xacra social derivada d’un sistema capitalista” que, afegeix, nega la possibilitat de tenir una vida digna.

A tot això, afegeixen, cal sumar-hi una “sanitat pública desbordada” i “sotmesa a retallades infames“. Asseguren que rebre atenció psicològica als hospitals públics s’ha convertit en una “carrera d’obstacles”, amb llargues llistes d’espera i centres sense suficients professionals de la salut mental.

L’última vaga estudiantil va ser el 23 de setembre, per protestar contra el canvi climàtic.

vaga 27 octubre 2022 estudiants