El petit comerç, en general, ha fet cas omís de la recomanació del govern de la Generalitat de tornar a agafar clients només amb cita prèvia. Els botiguers amb qui ha parlat betevé aquest dilluns al matí, el primer dia laborable amb les noves restriccions, asseguren que el volum de clients que tenen ara mateix, força més baix que abans de l’inici de la pandèmia, els permet controlar fàcilment l’aforament i fer complir les distàncies de seguretat.

Els comerciants creuen, a més, que el fet de tornar a la cita prèvia els faria perdre encara més clientela. “Parlar de cita prèvia quan tot i les rebaixes amb prou feines hi ha clients, no té sentit”, ha remarcat Vicenç Gasca, un dels comerciants històrics de Sant Antoni. Jordi Contreras, que ha obert fa poc una botiga de maletes al carrer de Tamarit, ha assegurat que abans de tornar a aplicar la cita prèvia prefereix “tancar i tornar a casa”.

Un bar al carrer de Parlament

Els responsables de bars i restaurants ja han hagut de reduir de nou l’aforament interior, al 50 %, i ja no poden deixar als clients posar-se a la barra. Els que ho pateixen més són els que no disposen de terrassa i, per tant, depenen exclusivament de l’interior del local. Josep Fernández, encarregat del bar A Cañiza, al carrer de Parlament, assegura que els números no li surten: “I això que el propietari del local ens ha reduït a la meitat el lloguer”.

Als restaurants més grans, la preocupació és que la gent torni a agafar por d’anar-hi o, encara pitjor, que se’ls acabi obligant a tancar perquè l’evolució de la pandèmia a la ciutat empitjori. Miquel Viñeta, director del restaurant El Mama, explica que amb la recomanació a la ciutadania de no sortir de casa ja han notat un descens de la clientela el darrer cap de setmana.