USTEC-STEs assegura que les acusacions d’adoctrinament del sistema educatiu català s’han agreujat en les darreres setmanes, coincidint amb l’escalada de la tensió política entre Catalunya i l’Estat espanyol. Una mostra d’això, expliquen, és el requeriment a la Generalitat i a l’Alta Inspecció fet pel ministre d’Educació, Íñigo Méndez de Vigo, sobre la qüestió. Un segon cas el va protagonitzar el portaveu del PP al Congrés, Rafael Hernando, en una intervenció en la sessió de l’11 d’octubre.

En un comunicat, els professionals del sector educatiu desmenteixen que s’estigui produint aquest adoctrinament. De fet, el text defensa que “l’educació és fomentar l’esperit crític, qüestionar-se totes les informacions que circulen pels mitjans en forma d’opinió publicada o per les xarxes socials. I afegeix que el currículum vigent hi obliga de la mateixa manera que s’han de “donar a conèixer els fonaments de la societat democràtica i els drets i llibertats tan individuals com col·lectius, la nostra llengua pròpia i la nostra història”.

El sindicat també ha atacat el Partit Popular acusant-lo, precisament, de voler adoctrinar els alumnes. Per tal d’exemplificar-ho, critiquen que el partit és hereu d’Alianza Popular, formada a partir de ministres franquistes, i recorden la tasca de la Formación del Espíritu Nacional i la prohibició del català durant la dictadura. Les acusacions van encara més enllà. USTEC-STEs recorda les paraules que va formular l’exministre d’Educació José Antonio Wert quan va aprovar la LOMCE. Wert va afirmar que calia “espanyolitzar” els nens catalans.

Per últim, en el text també es defensa el dret dels estudiants de secundària a manifestar-se, un fet criticat des del PP. Ramon Font, portaveu nacional d’USTEC-STEs defensa que els mestres han d’explicar els seus drets els estudiants. “Els hem d’educar en els valors i en els drets” assegura, però remarca que han de ser ells qui han d’acabar de prendre la decisió de si fan vaga o no. Font sentencia: “Nosaltres no anem mai a dir-los, heu de fer vaga”. Qui assegura que en cap cas el que fan és adoctrinament. “Adoctrinament seria ensenyar els nostres estudiants que qualsevol informació que vingui des del poder l’han d’acceptar de forma acrítica” conclou Font.

La consellera Clara Ponsatí defensa el model educatiu de Catalunya

La consellera d’Ensenyament, Clara Ponsatí, ha fet un fil a Twitter per defensar el model educatiu que hi ha Catalunya. Ponsatí assegura que l’escola catalana “ha estat, és i serà exemple de llibertat, convivència, democràcia i plurilingüisme”. A més, ha afegit que no permetre “acusacions infundades i mentides sense escrúpols”. També afegeix que no deixaran que facin ostatges els infants catalans per trencar la convivència. I afirma que atacar la professionalitat i els valors dels mestres catalans és injuriar-los.