El proper 24 d’octubre la magistrada del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), Maria Eugènia Alegret, ha citat a declarar com a testimonis el conseller de la Presidència i portaveu del Govern, Jordi Turull; el lletrat major del Parlament, Antoni Bayona; el secretari general, Xavier Muro i la secretària de Serveis Jurídics, Elisabet Riambau. Les citacions s’emmarquen dins la causa que investiga la presidenta de la cambra, Carme Forcadell, i part de la Mesa, per admetre el debat i la votació de resolucions independentistes malgrat la prohibició del Constitucional.

El conseller Turull haurà de donar explicacions sobre la seva intervenció com a expresident de Junts pel Sí. És una declaració que van proposar les defenses dels investigats i que la magistrada va acceptar atès que, com a president d’aquest grup parlamentari, Turull va ser impulsor de les resolucions a favor d’un referèndum d’independència que la cambra catalana va debatre, malgrat que el Constitucional havia advertit al Parlament que havia d’abstenir-se de desenvolupar qualsevol resolució que emanés de la declaració de ruptura del 9 de novembre del 2015. La declaració de Turull estava prevista pel 28 de juliol i després pel dia 31 del mateix mes, però al final es va acabar suspenent després que s’al·legués que el conseller no hi podria assistir.

La investigació es va obrir arran de tres querelles que va presentar la fiscalia contra Forcadell i els membres de la Mesa de Jxsí i CSQP per haver permès que el Parlament votés el full de ruta independentista, resolucions a favor d’una consulta independentista i les lleis del referèndum i de transitorietat. La citació del 24 d’octubre serà la segona vegada que declararà com a testimoni el lletrat major del Parlament, Antoni Bayona. La primera va ser el novembre passat, juntament amb l’exsecretari general del a Mesa, Pere Sol, quan van explicar a la magistrada que havien presentat per iniciativa pròpia un informe per advertir al ple de la seva obligació de respectar les resolucions del Constitucional.