Els col·legis de metges de Catalunya ha fet publica una nota en què denuncien que es posi en dubte la seva professionalitat i independència a l’hora de certificar els ferits per les càrregues policials el dia 1 d’octubre. D’aquesta manera es volen defensar d’algunes informacions aparegudes en mitjans de comunicació que posen en dubte el nombre i l’estat de ferits. Ho ha fet públic el president del Consell dels Col·legis, qui ha assegurat que els metges catalans van certificar el que van veure. I ha recordat que ells actuen sota el Codi de deontologia per atendre i diagnosticar els pacients.

Vilaplana ha afirmat que no es pot negar que l’1 d’octubre, amb més o menys gravetat, hi va haver gent ferida per les càrregues policials. Cal recordar que el conseller de Salut, Toni Comín, aquest dimecres va elevar a més d’un miler els ferits per l’1-O. A més, ha sentenciat: “Independentment del nombre concret de ferits de més o menys gravetat, la qüestió a plantejar-se és si la repressió policial duta a terme pel Govern espanyol és la resposta adequada per part d’un estat democràtic i del segle XXI”.

Des del Consell de Col·legis de Metges de Catalunya també anuncien que faran arribar les informacions no contrastades sobre ells al Col·legi de Periodistes de Catalunya. A la vegada, que han encarregat als seus serveis jurídics que avaluïn les possibles accions legals que poden emprendre. 

El Departament de Salut reclama una rectificació els mitjans que asseguren que es van manipular la xifra de ferits

A través d’un comunicat, el Departament de Salut desmenteixen les informacions publicades els darrers dies per alguns mitjans de comunicació en què s’acusa d’haver manipulat el nombre de ferits durant les càrregues policials a l’1 d’octubre. Reclama una rectificació immediata als mitjans que ho han publicat, tot assegurant que aquestes informacions atempten greument contra l’honorabilitat del personal sanitari català.

 Per desmentir la informació posa en coneixement de tothom les xifra de les persones ateses per culpa d’aquestes càrregues, que ja superen a un miler. La majoria de persones que van ser ateses van patir traumatismes com policontusions, fractures, ferides, incisions o luxacions, a conseqüència de les càrregues policials. Només un 7 % dels casos, la causa de l’atenció sanitària va ser per culpa d’un atac d’ansietat, una crisi d’angoixa, mareig o convulsions. Negant així la informació que aquests dies havien publicat alguns mitjans on assegurava que la majoria de ferits eren per problemes d’ansietat o d’angoixa. Salut a més recorda que es van registrar dos ferits greus, una de les quals continua ingressada a l’Hospital Universitari Vall d’Hebron després de patir una important lesió ocular.
En els últims dies la xifra de persones ateses a conseqüència de les càrregues policials ha anat en augment , ja que els dies posteriors hi ha persones que han anat als centres sanitaris perquè patien algun impacte psicològic a causa de la violència viscuda aquell dia. Des de Salut han engegat  un dispositiu especial per atendre els afectats.