El president del Tribunal Suprem i del Consell General del Poder Judicial (CGPJ), Carlos Lesmes, ha demanat a l’advocat general de l’Estat, Eugenio López Álvarez, que emprengui accions legals contra la Comissió de govern que pretén investigar la violació de drets fonamentals a Catalunya arran de les càrregues policials de l’1-O. Aquesta demanda va en la mateixa línia que aquest divendres també s’han pronunciat set associacions de jutges i fiscals en què expressen el seu “rotund rebuig” a aquesta comissió. Consideren que aquest òrgan, que va anunciar el president Puigdemont després del consell executiu del 2 d’octubre, és “innecessari”.

El president del Suprem considera que la creació d’aquesta comissió és una “flagrant, insòlita i injustificable violació” de la “independència judicial”. Lesmes, que a més proposarà de forma immediata a la Comissió Permanent del CGPJ l’adopció d’altres mesures en defensa de la independència de jutges i magistrats, també recorda que “el Govern de la Generalitat de Catalunya no pot, de cap manera, desenvolupar funcions de vigilància i control de les actuacions judicials”.

Pel que fa als jutges i fiscals,  han signat un document en què també rebutgen aquesta comissió. Argumenten que a l’Estat espanyol els drets fonamentals i les llibertats públiques estan “plenament reconeguts per la Constitució” i garantits pels jutges i fiscals i la comissió pretén “nítidament” interferir-hi. El manifest el signen set associacions: l’Associació de Fiscals (AF), la Unió Progressista de Fiscals (UPF), l’Associació Professional i Independent de Fiscals (APIF), l’Associació Professional de la Magistratura (APM), l’Associació Judicial Francisco de Vitoria (AJFV), Jutges per la Democràcia (JJD) i el Fòrum Judicial Independent (FJI).