La comunitat educativa ha vist de bon ull les mesures que ha anunciat la Generalitat, aquest dilluns per afrontar amb seguretat la tornada a l’escola en les tres properes setmanes, com ara l’ús de mascaretes, proves PCR massives i grups reduïts a les aules.

En aquest sentit, el principal sindicat de l’àmbit educatiu, USTEC-STEs, veu “positives” les mesures anunciades pel govern, tot i tenir dubtes en la manera de dur-les a la pràctica. Ho ha explicat Ramon Font, portaveu nacional de la USTEC-STEs, que considera que pel que fa al màxim de 20 alumnes per aula a infantil i primària, “de moment, el que han dit quadraria amb el professorat que tenim ara si a les escoles es prescindeix dels especialistes i no hi ha ni música, ni anglès, ni educació física, ni educació especial”. Font ha explicat que per evitar “perdre qualitat educativa” caldria “contractar 44.500 professors” en un context, ha recordat, en què “Torra ha dit que si cal, es generaria el dèficit [pressupostari] necessari”.

Per la seva banda, altres entitats de la comunitat educativa, com la FAPAC, coincideixen a valorar positivament el pla proposat pel govern, però admet dubtes sobre els aforaments. La portaveu de la Federació, Belén Tascón, reconeix que “20 alumnes en una escola que té prou espai i amb les classes prou amples, serà acceptable per mantenir la distància social”, però té dubtes als centres de l’àrea metropolitana, “més massificats o amb més densitat”, on serà més difícil implantar aquesta ràtio.

El col·lectiu Tornem a l’Escola comparteix els mateixos posicionaments, tot i que reclama “que es compleixin les promeses”, diu la portaveu Montserrat Capdevila. Afirma que “a finals d’agost continuem parlant dels mateixos plans i volem que el 14 de setembre el 100 % d’escoles de Catalunya obri amb les màximes mesures de seguretat”.

I si no s’hi arriba a temps?

És la principal preocupació de la comunitat educativa, arribar al primer dia del curs escolar amb totes les garanties per poder obrir les aules. Ara bé, l’estratègia a seguir en cas que el govern no compleixi el pla que ha anunciat aquest dilluns serà diferent.

Ramon Font (USTEC-STEs) ha explicat que “esperem més moviments de la Generalitat”, com ara proposar una jornada escolar intensiva al matí “amb la opció d’obrir els menjadors per als escolars que ho necessitin” i escurçar la durada de les classes “per garantir que les aules es ventilin bé”. Si no es compleixen aquestes mesures, i les proposades per la Generalitat, Font no descarta “mobilitzacions“. I en aquest sentit, concreta: recorrerem a Inspecció de Treball o presentarem un recurs judicial al pla proposat del govern “si no és acceptable”, al mateix temps que, com ja ha passat a la Comunitat de Madrid, “farem com els companys de Madrid i convocarem una vaga” si calgués.

El portaveu nacional de la USTEC-STEs ha matisat: “Tenim tres setmanes per endavant” fins que no comenci el curs “per acabar d’ajustar-ho tot”, i ha afirmat que la prioritat sindical és “la presencialitat amb seguretat” perquè, ha insistit, “volem ser part de la solució i no pas del problema”.

Defensa de la presencialitat a les aules

D’aquesta mena de protestes no en volen sentir a parlar les entitats i associacions de familiars d’alumnes. Així, la portaveu de la FAPAC, Belén Tascón, no descarta les mobilitzacions, tot i que apunta que “cal que s’entengui que la presencialitat a les escoles no es discuteix“. En aquest sentit, Tascón ha discrepat amb els sindicats en el fet que “no ens podem plantejar una vaga per no tornar a les escoles”.

Del mateix parer és el col·lectiu Tornem a l’Escola. La portaveu, Montserrat Capdevila, assegura que “cal garantir la conciliació familiar” i per això, recalca, “hem d’assumir entre tots l’obertura de les escoles al 100 % i posar la societat en funcionament altra vegada per no deixar ningú enrere”.

Comparteix a: