Videoconferencies a les presons

A les presons catalanes els presos han fet 56.435 videotrucades des que el 24 de març es van cancel·lar totes les visites presencials als locutoris i els vis a vis a causa de la crisi del coronavirus. Segons ha informat la Generalitat, els interns s’han pogut comunicar amb els familiars majoritàriament a través de 230 telèfons mòbils que el Departament de Justícia va distribuir amb aquest objectiu. A banda, també s’han pogut utilitzar els ordinadors que hi ha als punts Òmnia de les presons, on els interns es formen en l’ús de noves tecnologies. Totes les videotrucades es fan amb la supervisió dels professionals del centre.

En la fase 1 de la desescalada es van reprendre les visites a les presons, però en aquests moments només es permeten les visites als locutoris a través d’un vidre. Els vis a vis es van tornar a suspendre el 18 de juliol a causa de l’augment de casos de coronavirus. Tot i això, el servei de videotrucada segueix en funcionament.

En total s’han beneficiat d’aquest servei 5.843 presos, que han fet una mitja de 395 videotrucades al dia. En alguns casos, aquesta alternativa a les visites presencials ha permès que hi hagi presos puguin veure les famílies per primera vegada després d’anys sense fer-ho perquè, per diferents motius, els familiars no es podien desplaçar a la presó a visitar-los.

Coronavirus a les presons

Fins ara a les presons catalanes hi ha hagut 144 casos positius entre els interns, 26 dels quals encara estan actius i a 118 els han donat l’alta. Entre els funcionaris, el total ha estat de 190 infectats. D’aquests, 26 són positius a dia d’avui i 164 més ja s’han curat.