El president de la Generalitat, Quim Torra, ha alertat aquest dilluns que “ja no estem en una situació d’estabilització” pel que fa al coronavirus. Ha dit que s’inicien “tres setmanes decisives” perquè tornem a tenir dades “que ens preocupen” i “hem de tornar a demanar a tots un nou esforç”. I “ho hem de fer”, ha dit, “perquè sí o sí hem de tornar a la feina i sí o sí han d’obrir les escoles”.

Torra ha assegurat que “ens juguem en aquestes tres setmanes gairebé tot el que passarà a la tardor i l’hivern”. Per això, ha anunciat noves mesures per contenir els contagis, com la prohibició de reunions de més de 10 persones -excepte en l’àmbit laboral i el transport públic- i manté les prohibicions relatives al tabac en espais públics.  Tot i això, mesures com la prohibició de les reunions de  més de 10 persones ja s’aplicava en les zones més afectades pel coronavirus, com a l’àrea metropolitana.

A més, Torra també ha anunciat que en algunes ciutats del Vallès –Les Franqueses, Terrassa, Granollers i Canovelles– també s’aplicaran altres restriccions, com per exemple la limitació de l’aforament de bars i restaurants al 50 %.

Mascareta obligatòria pels majors de 12 anys

Sobre l’inici del curs escolar, el president català ha afirmat que aquest dimarts presentaran novetat sobre com serà la tornada a l’escola. Ha avançat, però, que l’ús de la mascareta serà obligatori a tot arreu per als infants més grans de 12 anys. I, en algunes zones amb major incidència de la covid-19, també per als majors de sis anys. “Són les recomanacions de l’OMS” ha dit Torra.

D’altra banda, el president també ha anunciat que, entre el 15 de setembre i el 15 de novembre, es faran 500.000 tests a escoles i instituts de Catalunya. “Volem fer cribratges perquè ens ajudin a fer una radiografia de la situació a Catalunya a través de les escoles” ha explicat.

Torra ja va anunciar aquest diumenge que venen dies decisius per doblegar la corba de contagis i que aviat es presentarà un pla per obrir “sí o sí” les escoles al setembre. Tot i això, el president no descarta que s’hagin de prendre “mesures més dràstiques” per frenar l’expansió de la pandèmia.