El 34 % de les noies d’entre 12 i 16 anys han seguit aquest any una dieta sense control mèdic. És la principal conclusió a la qual ha arribat l’Associació contra l’Anorèxia i la Bulímia després de fer una enquesta a pràcticament 2.400 alumnes de secundària de centres escolars públics, concertats i privats. A banda, l’entitat també assenyala que més de la meitat d’aquestes noies han acompanyat el règim amb conductes de risc com fer esport compulsivament per perdre pes, vomitar després de menjar o saltar-se àpats, entre d’altres. En el cas dels nois, el 22 % d’aquests adolescents han fet una dieta. Són dades que s’han publicat aquest dilluns, 30 de novembre, en el marc del Dia Internacional de la Lluita contra els Trastorns Alimentaris.

Alerta per part de les entitats

Mònica Muñoz, psicòloga i directora d’Ita Salut mental, assenyala que “que una nena amb 12 anys comenci una dieta ens ha d’alertar”. Muñoz assegura que l’adolescència és un moment de molts canvis físics i psicològics i “no s’està preparat per fer una dieta”. A més, diu aquesta psicòloga, només està justificat seguir un règim si hi ha prescripció mèdica i si no és així “pot comportar un problema de salut greu”. L’Associació contra l’Anorèxia i la Bulímia afirma que alguns senyals d’alarma que podrien indicar que es pateix un trastorn alimentari són perdre el control dels hàbits alimentaris i de la vida o tenir un patiment emocional intens. Sara Bujulance, directora de l’entitat, apunta que una bona prevenció és la inespecífica, és a dir, aquella que no posa el focus en aquestes malalties mentals sinó a treballar l’autoestima, les habilitats socials i desenvolupar un bon concepte d’un mateix. Mònica Muñoz també afegeix que és important desenvolupar un sentit crític respecte a certs missatges de l’ideal de bellesa.

Hem normalitzat fer dietes per aprimar-nos

Sara Bujulance creu que al darrere dels trastorns alimentaris hi ha el fet que s’estiguin atribuint trets adults a la infància i la pressió per tenir un model de bellesa el pes del qual està per sota del que es considera saludable. Aquesta pressió estètica és, segons la directora de l’associació, especialment rellevant a les xarxes socials però també a la publicitat i a internet en general. Bujulance apunta que això afecta els joves però també els adults, que “han acceptat i normalitzat fer dietes”. La directora de l’Associació contra l’Anorèxia i la Bulímia assegura que l‘operació biquini o la d’aprimar-se després dels àpats de Nadal són “conductes de risc”. Mònica Muñoz apunta que s’ha d’ajudar a fer servir les xarxes socials els joves però “des de dins i no des de la crítica”.

Es triplica la demanda d’ajuda durant la pandèmia

La covid-19 ha afectat molt negativament els trastorns alimentaris. Durant el període de confinament es va triplicar la demanda d’ajuda a l’Associació contra l’Anorèxia i la Bulímia respecte al mateix període de l’any anterior. Pràcticament totes les persones que hi van trucar eren dones que tenien un trastorn o tenien algú a prop que en patia. Si l’any 2019 es van fer 966 atencions entre el març i el juny, aquest 2020 se n’han fet 1.431 els mateixos mesos.