Consulta psicòleg VIH

(ACN) El Comitè 1r de Desembre ha alertat que el tancament de serveis d’atenció de salut comunitària durant la pandèmia ha provocat dificultats en l’accés a les proves de detecció i abordatges del VIH i de les infeccions de transmissió sexual (ITS). Ha afegit que també s’ha dificultat l’accés a la profilaxi preexposició (PrEP). Per tot, ha alertat que això pot provocar un increment d’ITS i VIH. La presidenta del Comitè, Mercè Meroño, ha reivindicat que es prenguin totes les mesures “per garantir l’accés a diagnòstics i tractaments de forma universal, ràpida, propera i segura arreu de Catalunya”. Entre d’altres, ha criticat el tancament del centre de Drassanes a Barcelona però ha assegurat que ha passat amb altres unitats arreu.

L’estigma social

Hores abans que comenci el Dia Mundial contra la Sida, el Comitè 1r de Desembre ha reclamat mesures concretes per millorar la qualitat de vida de les persones amb VIH. Les entitats han alertat que aquestes persones encara pateixen l’estigma i discriminació en els àmbits sanitari, institucional, laboral i social. Per això, han reivindicat que més enllà dels avenços a nivell biomèdic i científic, són “imprescindibles” els avenços en els àmbits polític i social, dels quals , l’organització ha criticat que tot i que al juny es va aprovar el Pacte social contra l’estigma i la discriminació de les persones amb VIH no hi ha un pressupost adequat i ha afegit que cal un pla operatiu que inclogui les mesures concretes calendaritzades.

Socialment, ha alertat que la covid ha fet aflorar situacions d’estigma i discriminació i l’afectació de la pandèmia ha estat més severa entre els col·lectius més vulnerables, precaritzant “encara més” tots els àmbits de la seva vida.

Sota el lema “Volem drets plens de VIHda”, des del Comitè 1r de Desembre han reivindicat la importància de la intervenció comunitària, així com el foment de les diversitats, l’accés universal als tractaments (independentment de la situació administrativa de les persones) i que es doni resposta a les necessitats de les persones amb VIH i dels seus processos d’envelliment. Per la presidenta del comitè, Mercè Meroño, “la qualitat de vida i la garantia de drets de les persones amb VIH han de ser un objectiu comú de tota la societat”.