La investigació s’ha realitzat amb la col·laboració de 164 centres dels Estats Units i del Grup Espanyol d’Investigació en Càncer d’Ovari (GEICO), del qual forma part l’Hospital Vall d’Hebron, amb una mostra de 452 pacients. El nou tractament aconsegueix millorar la supervivència de les pacients afegint bevacizumab a la quimioteràpia, un anticòs que inhibeix el creixement dels tumors i impedeix la formació de vasos sanguinis nous a partir de vasos preexistents.

Aquesta teràpia combinada permetrà millorar les condicions de les pacients que pateixen un càncer de cèrvix avançat, que ha persistit després de rebre el tractament estàndard o que ha reaparegut després del tractament. Fins ara, la supervivència d’aquestes pacients era d’uns 13 mesos, una previsió que el nou tractament aconsegueix allargar fins als 17 mesos. La investigadora principal de l’estudi a Europa, la doctora Ana Oaknin, explica que aquest avenç “pot semblar un pas petit, però té molta importància” pel pes que les dones que pateixen aquest tipus de càncer tenen en l’entorn familiar.

El càncer de coll d’úter afecta principalment les dones joves d’entre 30 i 40 anys, amb una incidència anual de 7,6 casos per cada 100.000 habitants a l’estat espanyol, gràcies als programes de prevenció com les citologies i els tests del virus del papil·loma humà. De fet, la incidència de la malaltia pot arribar a ser de fins a 45 casos per cada 100.000 habitants als països sense programes de prevenció, com passa a determinades regions africanes, asiàtiques o de l’Amèrica llatina. A tot el món es diagnostiquen mig milió de casos de càncer de cèrvix l’any, que causa unes 25.000 morts anuals.