El pitjor atemptat terrorista de la història d’Espanya es va produir a Madrid l’11 de març de 2004. 191 persones van morir a conseqüència de les bombes que van esclatar en diversos trens i estacions de la ciutat. Les mostres de condol i els homenatges van arribar de seguida. La Casa de Madrid a Barcelona va proposar un homenatge per a totes les persones que hi van perdre la vida. Només dues setmanes després de l’atemptat es va fer un acte al Saló de Cent de l’Ajuntament, en què es va entregar el llibre de condol de la ciutat a Ruiz-Gallardón i es va destapar una placa a la plaça de la Vila de Madrid. El gravat està situat a la marquesina que hi ha a sobre de la passarel·la on hi ha les restes del sepulcre romà. La inscripció diu: “La Casa de Madrid de Barcelona i el poble de Madrid, en agraïment als ciutadans i ciutadanes de Barcelona per la seva solidaritat amb les víctimes de l’atemptat de l’11 de març de 2004.”

Aquest dimarts s’hi ha fet un acte commemoratiu, que ha consistit en una ofrena floral i un minut de silenci en record de les persones que hi van perdre la vida. Entre aquestes, hi va haver nombrosos membres de la comunitat llatina resident a Madrid. És per això que també hi han estat presents representants de l’Associació de víctimes llatinoamericanes.

Altres homenatges

La plaça, urbanitzada als anys 50 on s’ubicava el convent de Santa Teresa -aleshores molt malmès- i diversos edificis afectats pels bombardejos de la Guerra Civil, va deixar a la vista la necròpoli descoberta durant les obres, un espai renovat recentment, coincidint amb una reforma més integral que no va evitar les queixes veïnals per actes incívics. Quan els primers treballs per convertir en plaça aquest indret van finalitzar, el 1958, s’hi va col·locar l’escultura d’un “maja” madrilenya, que corona una font. També s’hi conserva una placa de ceràmica a la cantonada amb el carrer de la Canuda amb les imatges de la Sagrada Família i la Puerta de Alcalá i una inscripció que recorda qui la va fer posar: “La Casa de Madrid, a la ciutat de Barcelona.”