Un granet de sorra per reforçar el sistema democràtic

“L’última enquesta del CIS situa la corrupció com a segon problema de la ciutadania”, recorda Albert Sanfeliu, director del documental; “com a ciutadà”, explica Sanfeliu, “estic cansat de la queixa estèril i he decidit fer un pas endavant”. El resultat és el projecte ‘Corrupció: l’organisme nociu’, un documental en què participen testimonis vinculats directament a casos de corrupció i que, a més, vol donar suport a la ciutadania perquè no tingui por de denunciar.

De fet, Teresa Soler afirma que “hi ha moltes persones que han patit aïllament social i que han hagut de passar per un tractament psicològic”, un aspecte que concreta l’arquitecta Itziar González: “Quan van imputar el cap de Serveis Tècnics el partit li va posar el millor advocat penalista de Catalunya, jo em vaig haver de buscar la vida”, afirma.

Aquest és el segon intent de micromecenatge després d’una primera incursió a Verkami el desembre de 2013, en què van obtenir el suport de 300 mecenes però no van arribar a la xifra demanada. Després de pressions anònimes, amenaces i vetos es neguen a aturar-se i volen mirar endavant. Per això, uns mesos després han posat en marxa aquest web, que inclou una passarel·la segura de pagament i gràcies a la qual s’estalvien les comissions de Verkami, PayPal i CatalunyaCaixa. De moment han recollit 4.795 € i la campanya estarà en marxa fins a finals de maig per obtenir-ne 45.000 €.

Pagat per i per als ciutadans

“Quan ens hem adreçat a cercar finançament no hem tingut mai cap resposta positiva”, explica Albert Sanfeliu. Una negativa, afirma Sanfeliu, “que valida encara més la ciutadania que fa costat a un documental de denúncia de la corrupció com a sistema estructural”. Per això, des de la Productora Box consideren que si ho aconsegueixen “el triomf moral serà més potent” i serà un pas més per canviar el sistema, el poder judicial i el legislatiu, i els valors ètics de la societat. De fet, “volem anar més enllà de la denúncia i donar claus contundents per començar a canviar el sistema perquè no sigui tan absolutament fàcil delinquir”, explica Teresa Soler.

Suportar la corrupció en la pròpia pell

“Molts empresaris de Ciutat Vella van pagar els funcionaris”, explica l’arquitecta Itziar González en el tràiler del documental. Aquest és només un petit exemple d’una testimoni que ha patit i ha vist la corrupció de ben a prop. Si tira endavant, en el reportatge també hi participaran Maite Carol, interventora de l’Ajuntament de Santa Coloma de Gramenet quan va esclatar el cas Pretòria, o bé Fernando Urruticoechea, un dels funcionaris espanyols que més casos de corrupció ha denunciat. El vídeo promocional de Pandora Box TV tanca amb aquesta frase: “La corrupció és un problema d’interès públic i pel conjunt del sistema democràtic.”