Els incidents d’aquestes darreres nits són excepcionals a Barcelona, però el cert és que no és la primera vegada que la ciutat viu protestes que acaben en càrregues policials i aldarulls. En recordem algunes de les més destacades dels darrers 20 anys.

El desallotjament del cinema Princesa

Era el 28 d’octubre del 1996. 200 agents antiavalots van entrar pel terrat del cinema Princesa. L’immoble feia 20 anys que estava abandonat i un grup de persones l’havien ocupat set mesos abans i es va convertir en un dels referents del moviment ocupa a Barcelona. L’enfrontament entre la policia i els activistes va durar dues hores. Aquell mateix vespre, una protesta de rebuig al desallotjament va acabar amb una autèntica batalla campal a la via Laietana, amb càrregues, barricades, llançaments i contenidors cremats.

Aldarulls Cinema Princesa

Protestes antiglobalització

Imatges similars es van viure cinc anys més tard, el 2001, però en un context diferent. Les protestes antiglobaltizació arreu d’Europa van arribar també a Barcelona. Durant tres dies, milers de manifestants van mostrar el seu rebuig contra la trobada del Banc Mundial a Barcelona, que es va acabar cancel·lant.

Els estibadors van col·lapsar Barcelona

Les protestes per les millores laborals dels estibadors del port, l’any 2004, també es van fer sentir a la ciutat. Amb camions articulats van tallar accessos a Barcelona i van causar col·lapses quilomètrics en hora punta.

Invasió de pistes a l’aeroport

L’aeroport del Prat també va ser l’escenari d’una protesta d’impacte, l’any 2006. Desenes de treballadors de terra d’Iberia que protestaven per l’externalització d’algunes de les seves funcions van envair les pistes de l’aeroport i van obligar a interrompre el trànsit aeri durant hores. 23 dels manifestants van ser condemnats a dos anys de presó per aquests fets.

Invasió de pistes a l'aeroport

Les vagues generals en plena crisi

Les vagues generals del principi d’aquesta dècada van constatar el malestar d’una població que patia els efectes de la crisi econòmica. Durant l’aturada general del novembre del 2012, una pilota de goma disparada per un policia va ferir a l’ull una ciutadana, Ester Quintana, que el va perdre. Va ser el detonant que va dur, dos anys més tard, a prohibir-les al Parlament.

Els “indignats” es van instal·lar a la plaça de Catalunya

El conegut com el moviment dels “indignats”, nascut el 15 de maig del 2011, va convertir la plaça de Catalunya en l’epicentre de la protesta. Els Mossos d’Esquadra van acabar desallotjant la plaça amb unes càrregues policials molt polèmiques que van provocar més d’un centenar de ferits.

L’enderroc de Can Vies

El maig del 2014, l’enderroc parcial de Can Vies, al barri de Sants, va encendre la guspira d’una setmana d’intenses protestes i una gran mobilització popular per impedir la demolició de l’edifici. Quatre nits d’aldarulls nocturns van fer que l’Ajuntament decidís aturar-ne la demolició. Avui dia, Can Vies, que va ser reconstruïda amb ajuda veïnal, continua obert.

Les vagues de taxistes

Ha estat una de les ocupacions de la via pública més llargues que es recorden. Durant una setmana els taxistes van col·lapsar amb els seus vehicles la Gran Via de Barcelona contra la proliferació de llicències VTC d’Uber i Cabify. La protesta es va reactivar el gener d’aquest mateix any abans d’arribar a un acord amb la Generalitat.