Memorial atemptat Rambla 17-A

(ACN) La Unitat d’Atenció i Valoració a Afectats per Terrorisme (UAVAT), que assisteix més de 250 víctimes dels atemptats del 17-A, ha exigit a l’excomissari de policia José Manuel Villarejo que presenti totes les proves que certifiquin les declaracions que ha fet en seu judicial, segons les quals aquells atacs van ser un error greu del CNI que “volia fer un petit ensurt a Catalunya”.

El portaveu de l’entitat, Robert Manrique, ha recordat que Villarejo declara com a acusat i, per tant, “no té l’obligació de dir la veritat”. Alhora ha indicat que l’excomissari ja va fer afirmacions destacades el 2019 sobre l’atemptat de l’11 de març del 2004 a Madrid sense que finalment aportés cap prova per corroborar-les. L’entitat entén que Villarejo “està obligat com a policia” a aportar les proves que tingui per aclarir els fets que denuncia. Alhora entén que, “com a ciutadà”, presentar aquestes proves seria “una mostra determinant de l’empatia i solidaritat amb les víctimes” d’aquells atemptats.

Finalment, el portaveu de l’UAVAT es pregunta per què Villarejo ha esperat a tenir un judici en contra per fer aquestes manifestacions.

Reaccions al consistori

Les declaracions del comissari jubilat han aixecat polseguera i moltes reaccions, també dins de l’Ajuntament de Barcelona. El regidor de Drets de Ciutadania, Marc Serra (BComú), ho qualifica d’”acusació molt greu “. El regidor subratlla, com la UAVAT, que Villarejo ha parlat en qualitat d’acusat i no té obligació de dir la veritat. Per això també demana proves.

De la seva banda, els grups d’ERC i Junts a l’Ajuntament de Barcelona han instat el consistori a actuar amb exigència davant d’aquestes acusacions.