Quan el gener del 2018 es va prohibir per part de l’Ajuntament de Barcelona la venda de veces per als coloms a les parades de la plaça de Catalunya es va suposar que significaria la fi de la clàssica imatge dels turistes alimentant aquestes aus. Passat més d’un any d’aquesta prohibició ha quedat clar que no ha estat així. Els turistes segueixen alimentant els coloms però ara, en lloc de les veces prohibides, els donen altres productes, sobretot pipes pelades.

Les compren a les mateixes parades que hi ha a la plaça. De fet, expliquen els paradistes, són productes que venen des de fa molts anys i que són per a consum humà. En una de les parades, fins i tot, hi han instal·lat un cartell que diu: “Els productes que venem són de consum humà, si els vol compartir no ens en fem responsables”. Segons explica Marco Antonio Martínez, un dels paradistes, l’opció preferida pels turistes són les pipes pelades, però també hi ha qui els dona crispetes o blat de moro.

Un cartell d'advertència als turistes en una parada de la plaça de Catalunya

El motiu que va dur a l’Ajuntament a prohibir la venda de menjar per a coloms va ser la instal·lació a la plaça de dispensadors automàtics de pinso anticonceptiu. N’hi ha quatre a la plaça de Catalunya i una quarantena arreu de la ciutat. S’activen a primera hora del matí i deixen anar gra que conté una substància esterilitzant, la nicarbazina. Segons el consistori aquest menjar és suficient per alimentar els coloms de la plaça. Aquests dispensadors es van col·locar amb l’objectiu de reduir la població de coloms a la ciutat. El fet que els turistes els continuïn alimentant en resta efectivitat.

Una dona alimenta amb pipes els coloms de la plaça de Catalunya

Per això, amb la col·laboració d’entitats animalistes s’han fet campanyes informatives a la plaça per demanar als turistes que no alimentin a les aus. Se’n faran més, explica l’Ajuntament, que recorda que els alimentadors poden ser multats per embrutar l’espai públic.