Ja n’hi ha instal·lats una desena, en especial a Ciutat Vella i Sant Andreu; abans que acabi la setmana entraran en funcionament la resta. Ara per ara, el pinso que treuen no està tractat, ja que el primer objectiu és que les aus s’acostumin als nous dispensadors, que són automàtics.

El comissionat d’Ecologia, Frederic Ximeno, ha explicat que paral·lelament a l’entrada en funcionament de la mesura, l’Ajuntament farà un cens de població (actualment calculen que hi ha 85.000 coloms a la ciutat), que s’anirà actualitzant a partir d’abril per conèixer-ne l’eficàcia. Ximeno ha assegurat que el mètode “requereix persistència i un llarg temps d’aplicació” perquè fins d’aquí a tres o quatre anys no es notaran “els efectes desitjats”; de fet, la previsió municipal és que en cinc anys s’hagi reduït un 70 % el número de coloms. Tot i això, ha assegurat que al cap d’un any d’aplicació es calcula que la població haurà decrescut un 20 %.

La decisió de l’Ajuntament de deixar enrere el mètode tradicional de captura i sacrifici s’ha acompanyat de l’impuls i seguiment de l’entitat Corazón de Paloma, especialitzada en aquest ovípar. Content amb la mesura, el cofundador de l’entitat, Alexis Calvo, ha instat el govern municipal a replicar-la amb altres espècies d’aus amb problemes de convivència a la ciutat, com les cotorres o les gavines.