Aquest cap de setmana se celebra la 10a edició del BioBlitzBCN. Es tracta d’un esdeveniment de descoberta de la natura, durant un període de més de 24 hores, en una àrea determinada de la ciutat. En aquesta edició es treballarà al Parc dels Tres Turons, amb un punt neuràlgic a l’Aula Ambiental Bosc Turull, a Vallcarca. Ciutadans i científics van de la mà per fer un inventari de la biodiversitat urbana a través de les formigues, els líquens, els fongs, les plantes, les aranyes o les papallones.

El BioBlitzBCN, al Parc dels Tres Turons

El BioBlitzBCN és un projecte col·laboratiu d’identificació dels organismes d’una àrea determinada. Aquest any s’han triat l’àrea del Parc dels Tres Turons i l’Aula Ambiental Bosc Turull com a camp base. L’objectiu és aconseguir identificar el màxim nombre d’espècies que sigui possible per poder fer un inventari biològic anual de la natura urbana. “Aquests resultats serveixen per a la mateixa ciutat per fer la gestió d’aquests espais verds, si els hem de protegir, si considerem que hi ha espècies que són indicadores o de canvis o de perill”, explica Dacha Atienza, organitzadora del BioBlitzBCN.

Els alumnes, científics per unes hores

Tot i que l’activitat és durant el cap de setmana, el divendres es dedica a fer el mateix treball de camp i de laboratori amb les escoles. Primer es fa un passeig observant la natura, les trampes instal·lades i l’entorn per trobar insectes, aranyes o líquens i després poder-los analitzar al microscopi. Sílvia Julià i Sandra Crespo, alumnes de 4t d’ESO de l’Escola Maristes Rubí, han fet l’itinerari dels insectes i artròpodes: “Ens han ensenyat cada trampa i com hi cauen els insectes i com els agafen en alcohol, perquè no es facin malbé i poder mirar-los aquí”.

Donar a conèixer el treball dels científics

L’objectiu de les jornades és veure el treball de camp que fan els científics de prop. Diu Neus Brañas, del Museu de Ciències Naturals de Barcelona, que la gent moltes vegades pensa que els museus només organitzen exposicions i d’aquesta manera donen a conèixer la tasca que fan, i a més aquestes jornades “ens serveixen com a font de material per a les col·leccions del museu, perquè tot el que recollim amb els alumnes queda incorporat a les col·leccions del museu”. Tota la informació sobre la biodiversitat de la zona que s’obté després del cap de setmana del BioBlitzBCN es recull perquè pugui ser consultat per la resta de la comunitat científica internacional.