L’any 1938 va obrir portes el Dispensari Antituberculós al Raval. Va ser obra dels arquitectes Josep Lluís Sert, Josep Torres i Clavé i Joan B. Subirana. Seguint els preceptes del racionalisme de Le Corbusier el disseny estava pensat completament per a la funció que havia de tenir, el tractament de malalts de tuberculosi. Ara és la seu del CAP Raval Nord, que està pendent de traslladar-se a la capella de la Misericòrdia.
La tuberculosi, com el coronavirus, es contagia per via aèria i per això els arquitectes del dispensari van aixecar una torreta de vidre, una garita, per rebre els malalts i disminuir el risc de contagi als sanitaris. Aquest caseta té una finestreta d’obertura que garanteix la distància de seguretat entre persones.
Tot i les reformes que s’han fet a l’edifici, la garita no es va eliminar, però estava en desús. “La trobaves plena de plantes” explica l’Antonia Raya, infermera d’aquest centre d’atenció primària. En plena crisi del coronavirus, Raya explica que els treballadors van decidir tornar a obrir les portes d’aquesta torreta vidriada per les condicions òptimes que té per tractar possibles pacients amb coronavirus. “Ara tothom qui ve al CAP ha de passar per aquí”. Explica que els arquitectes van pensar en totes les mesures per ffer més senzilla la feina amb tuberculosos, com l’orientació de l’edifici per facilitar l’entrada del sol, cosa que es creu beneficiosa per a aquests malalts i, segons Raya, sembla que també va bé en la recuperació de la covid-19. Fins i tot també hi ha un solàrium en desús que, com que està en mal estat, no serà possible tornar a utilitzar per tractar els pacients de coronavirus.
L’herència del tractament de la tuberculosi a l’actual CAP Raval Nord es pot trobar, a més de la garita, en el nom oficial del centre, dedicat al prestigiós fisiòleg expert en la malaltia, Lluís Sayé.