Una setantena de científics d’arreu de l’estat han signat un informe dirigit al Govern espanyol en què s’exigeix el confinament total de les comunitats autònomes amb més afectació pel coronavirus i s’alerta d’un col·lapse sanitari a partir de dimecres, 25 de març. El comunicat, firmat, entre d’altres, pels científics catalans Bonaventura Clotet, Oriol Mitjà i Xavier Rodó, assenyala que “és absolutament necessari intensificar les mesures de confinament i de restricció de la mobilitat per parar la covid-19″. Els experts afirmen que “cal anticipar-se a la situació” i aposten per la “interrupció total” de les connexions internes aèries, marítimes i ferroviàries fins al 4 d’abril. De moment, el president del Govern, Pedro Sánchez, ha anunciat aquest diumenge que allarga l’estat d’alarma fins a l’11 d’abril.

Confinament total a Catalunya

El document reclama el confinament total de les àrees on se superin els 25 casos d’infectats per milió d’habitants, com és el cas de Madrid, Catalunya, Castella i Lleó, Castella-la-Manxa, La Rioja, el País Basc i Navarra, que entrarien dins d’aquests paràmetres. Aquest confinament més sever s’hauria d’allargar entre 15 i 21 dies, i afectaria tota la població a excepció dels serveis bàsics essencials (inclosos hospitals, centres sanitaris i d’investigació). En paral·lel, la resta d’Espanya podria continuar amb un confinament parcial (50 % de l’activitat laboral permesa i 25 % del transport), amb un seguiment acurat de les taxes de creixement del coronavirus. Segons els científics, la mobilitat entre comunitats autònomes s’hauria d’interrompre totalment pel que fa al trànsit interurbà no essencial de passatgers, a banda de suspendre les connexions internes aèries, marítimes i ferroviàries un mínim de 15 dies, fins al 4 d’abril aproximadament.

Dues fases

L’informe insisteix que durant una primera fase, de tres setmanes, hauria d’existir un confinament total de la població durant el qual el personal sanitari hauria d’estar correctament equipat i en què s’haurien d’habilitar hotels per fer aïllament de casos, tant de pacients com de metges. En una segona fase, que duraria dos mesos, es farien proves diagnòstiques a tots els residents amb símptomes de coronavuris i es farien accions de contenció focalitzades en àrees amb increment de positius.

Col·lapse del sistema sanitari

Amb les simulacions matemàtiques, els experts científics adverteixen que les mesures actuals portaran a un col·lapse del sistema sanitari al voltant del 25 de març i demanen al Govern espanyol “una reacció ràpica” i una clara intensificació de les mesures de confinament i de restricció de la mobilitat per superar la pandèmia de la covid-19.