L’any 1933 el president de la Generalitat, Francesc Macià, va encarregar a Le Corbusier i al Grup d’Artistes i Tècnics Catalans per al Progrés de l’Arquitectura Contemporània (GATCPAC) el disseny d’una nova configuració urbanística per a Barcelona. El GATCPAC, liderat per Josep Lluís Sert, seguia el racionalisme i la funcionalitat que preconitzava Le Corbusier.

El nou pla urbanístic es va batejar amb el nom de Pla Macià. Preveia la construcció de tres edificis grandíssims a la façana de mar amb la idea que la zona es convertís en el barri econòmic i comercial, l’eliminació del barri del Raval per fer-hi una gran zona verda, l’enderroc del Castell de Montjuïc per construir-hi un aeroport, la recuperació de tota la façana marítima o la creació d’una zona d’oci de vacances al delta del Llobregat. Finalment aquest pla no es va poder fer realitat per l’esclat de la Guerra Civil.

El Col·legi d’Arquitectes presenta una exposició de tota la feina fet pel GATCPAC amb un diorama del Pla Macià com a protagonista. La mostra es podrà veure a l’Espai Picasso del COAC fins al 9 de desembre.