Després del desallotjament dels manifestants que durant més de 24 hores han tallat l’AP-7 a la Jonquera, la protesta de Tsunami Democràtic s’ha concentrat a la Nacional II al pas també per la Jonquera. L’AP-7 a la frontera s’ha reobert al trànsit en sentit sud cap a les quatre de la tarda, després de més de 30 hores tallada per la mobilització. A les 11 del matí una actuació conjunta dels Mossos d’Esquadra, la policia francesa i la Guàrdia Civil ha desallotjat els manifestants que tallaven la via. Desenes d’operaris han treballat contra rellotge per enretirar les barricades i permetre el pas dels vehicles. Hi ha centenars de camions que continuen aturats a la Jonquera i a la resta de la comarca.

Un camió ha circulat contra els manifestants

Un cop a l’N-II, la situació ha estat més tranquil·la. Al migdia, els manifestants que intentaven saltar-se el cordó policial han estat jugant al gat i la rata amb els Mossos i també amb els agents de la Guàrdia Civil. Un dels moments de tensió s’ha viscut quan un camioner que volia passar ha accelerat contra la massa de gent. El conductor ha acabat frenant i els manifestants han donat cops i han llançat objectes contra el camió. La policia, que ha carregat contra els manifestants, l’ha acabat aturant i l’ha detingut.

Els Mossos d’Esquadra informen que el camioner detingut és un home de 36 anys. La policia relata que ha optat per intervenir “per garantir la seguretat de les persones concentrades i assegurar també la detenció del conductor”. La policia apunta que no hi ha hagut ferits.

Posteriorment la plataforma ha anunciat, via Twitter, la convocatòria d’una manifestació a Girona per rebutjar les càrregues policials al tall del Pertús.

Molts dels manifestants de la Jonquera han decidit marxar de la frontera per sumar-se a aquesta mobilització, i això ha fet possible que cap a tres quarts de cinc de la tarda s’hagi reobert el trànsit a l’N-II.

Col·lapsar la frontera al País Basc

Paral·lelament, Tsunami Democràtic ha fet públic que també fa una crida a fer una marxa lenta a partir de les 18 h per col·lapsar l’A-8 des del peatge d’Oiartzun fins al d’Hendaia, que connecta l’estat francès i l’espanyol. La plataforma ha demanat en un comunicat a les xarxes, també en eusquera, que es respecti la sobirania dels pobles català i basc.