Jordi Cuixart sortint de la presó durant un permís penitenciari
Foto: Pau Venteo / Europa Press

El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya ha autoritzat aquest dimarts el permís de 72 hores a Jordi Cuixart per sortir de la presó. L’acord és favorable a la proposta que va fer la Junta de Tractament del Centre Penitenciari Lledoners. En canvi, l’escrit del TSJC no coincideix amb el criteri de la fiscalia, que s’oposa a la concessió d’aquest permís.

La resolució del TSJC és “immediatament executiva“, però es pot recórrer durant els propers tres dies. El tribunal remarca que en el cas de Cuixart es compleixen els “dos requisits mínims” per “la concessió de permisos ordinaris de sortida”. D’una banda, el president d’Òmnium ha complert la quarta part de la condemna des del 14 de gener del 2020. D’altra banda, l’escrit del TSJC assegura que “l’intern té bona conducta“, segons consta “als informes de l’equip multidisciplinari” de la presó de Lledoners.

“Ho tornaria a fer” no és una expressió tumultuària

Respecte a les al·legacions presentades pel ministeri fiscal, el TSJC assegura que l’expressió “ho tornaria a fer” s’ha de considerar com una “mera expressió d’un pensament ideològic/polític”. A més, el tribunal reitera que segons l’informe del psicòleg aquesta frase de Cuixart “en cap moment fa referència a un alçament tumultuari”, sinó que “es refereix a la voluntat de continuar reivindicant el dret a decidir sobre la situació de Catalunya de forma pacífica i no violenta”.

Respecte a “la realització de programes específics de tractament“, el TSJC remarca que “la normativa penitenciària no obliga al penat” a realitzar -los “forçosament”.

Finalment, el TSJC argumenta que tots els permisos penitenciaris que ha tingut Jordi Cuixart “s’han gaudit sense incidència i complint els objectius pautats i previstos per l’equip tècnic”. Fins ara, Cuixart ha tingut nou permisos extraordinaris i un de 48 hores.