Jordi Cuixart ja ha sortit de la presó de Lledoners de permís penitenciari, segons ha confirmat Òmnium Cultural. L’endemà que el Servei de Classificació, que depèn de Justícia, concedís el permís a Cuixart i a Jordi Sánchez, el líder d’Òmnium –condemnat, com Sánchez, a nou anys de presó per la sentència del procés– ja ha abandonat el centre penitenciari i ha sortit en llibertat provisional durant 48 hores. Per contra, Jordi Sánchez encara no ha sortit de la presó, segons ha informat l’advocat de l’expresident de l’ANC, que també ha confirmat que no ho farà almenys fins aquest divendres.

En un comunicat, Òmnium Cultural assegura que Cuixart “està fent ús del seu primer permís en família” i avisa que “no tindrà agenda pública” durant les hores que és en llibertat. El document també recull que Cuixart “no s’acollirà a cap mesura concebuda com a reinserció o que impliqui el reconeixement de cap delicte”, sinó que manté la condició “de pres polític”.

Per la seva banda, Jordi Sànchez ha fet una piulada a Twitter en què recorda que just aquest dijous es compleixen dos anys i tres mesos des que va ingressar a presó preventiva per ordre de l’Audiència Nacional. En total, diu Sànchez, 822 dies. “Compta-ho com vulguis, és molt de temps”, afirma.

El primer dia de permís de 36

Aquest és el primer permís penitenciari de què gaudeixen Sànchez i Cuixart, els primers dels nou presos independentistes que han pogut sol·licitar-ho perquè ja han complert la quarta part de la condemna pel procés. Es tracta d’un permís de 48 hores durant el qual poden fer el que vulguin i anar on vulguin, sempre i quan no surtin de l’Estat espanyol.

Fonts dels dos presos van demanar que es preservés la seva intimitat, ja que volen passar aquestes hores amb les seves famílies amb privacitat i tranquil·litat.

En total, com que estan classificats en segon grau penitenciari, podran gaudir de 36 dies de permisos ordinaris l’any. Mentre no superin les 48 hores, com ha passat en aquest primer cas, el permís l’aprova el Servei de Classificació de la Generalitat, mentre que quan sigui superior -fins als 7 dies consecutius possibles- qui ha de donar el vistiplau és el Jutge de Vigilància Penitenciària. En aquest últim cas, la fiscalia podria presentar-hi recurs.