Oriol Mitja Coronavirus

L’investigador i professor de malalties infeccioses i salut global Oriol Mitjà ha dit a través de Twitter que cal ajornar el Mobile World Congress per evitar la transmissió local del coronavirus a Barcelona. “Una sola introducció tindria una probabilitat d’entre el 20 i el 30 % de causar un brot”, ha escrit en una piulada.

Mitjà ha recordat que la infecció és lleu i la taxa de mortalitat fora de la Xina és del 0,2 %, semblant a la grip epidèmica. “Però la transmissió és alta i difícil de controlar. Amb només tres infeccions, existeix una probabilitat de més del 50 % que hi hagi un brot”, ha indicat. A parer seu, és “poc probable” que la detecció als aeroports de febre a través d’escàners tèrmics eviti el pas de viatgers infectats.

En declaracions a betevé, Oriol Mitjà ha matisat el que ha asseverat a Twitter i ha confiat la decisió d’ajornar el Mobile als organitzadors (la GSMA):

“La decisió de cancel·lar-lo o no depèn dels riscos que es vulguin assumir. Per al risc zero, l’únic que es pot fer és ajornar l’esdeveniment fins més endavant. Ara bé, sí que es pot assumir un cert risc i el nostre sistema de salut està preparat per implantar les mesures per disminuir la propagació [del coronavirus].”

Hores abans de les declaracions a betevé, Mitjà havia insistit a les xarxes socials que el cost d’ajornar o renunciar al Mobile és inferior al d’haver de controlar una “potencial epidèmia”. “Per cert, qui pagaria les despeses del control de l’epidèmia? GSMA o l’ICS?”, ha preguntat l’investigador, que ha opinat que l’Ajuntament de Barcelona i el Mobile han de buscar assessorament d’experts i prendre la decisió “basant-se en l’evidència”. “La seguretat del ciutadà prima per sobre dels beneficis econòmics relacionats amb el Mobile”, ha conclòs.

Ara per ara, Ajuntament i Generalitat insisteixen en fer una crida a la calma i asseguren que no preveuen l’escenari de cancel·lar el Mobile.