L’Associació de Famílies d’Alumnes (AFA) de Cal Maiol insisteix que no vol que es construeixi un parc de neteja sota el futur centre escolar de Can Batlló. Fa anys que l’Escola Cal Maiol, actualment situada al carrer de Sagunt, té reservats uns terrenys a la Bordeta, per fer-hi l’edifici definitiu.

El març del 2019 l’Ajuntament va publicar la licitació per a la redacció del projecte. Per sorpresa de les famílies i el veïnat, el projecte incloïa un parc de neteja al soterrani del centre escolar, dues activitats que la majoria de famílies consideren del tot incompatibles.

Demanen la reformulació del projecte

De fet, la plataforma contra aquest equipament ha fet públic un manifest en què demana a l’Ajuntament la reformulació del projecte. “Sempre hi ha una comunicació entre el parc de neteja i l’equipament. Nosaltres pensem que l’aire que surt del parc de neteja potencialment pot generar problemes de salut”, afirma Víctor Boller, pare i membre de l’AFA Cal Maiol.

Gairebé un any més tard de conèixer la proposta i després de la presentació de l’avantprojecte d’urbanització del Parc de Can Batlló ara fa tot just un mes, les famílies reiteren la negativa que es construeixi un parc de neteja sota el futur institut escola.

L’Ajuntament diu que no s’hi tractaran residus

El districte de Sants-Montjuïc insisteix que no es tractaran residus, ni productes químics en aquest tipus de centre. Serà, en tot cas, una base de treball amb utensilis dels equips de neteja, petita maquinària i vestuaris i únicament s’hi processaran les restes d’escombrar el carrer.

A més, insisteix que el disseny d’un nou edifici que inclou el centre educatiu i el centre de treballs de neteja implica maximitzar l’eficiència. Destaca que no coincidirien les entrades i sortides dels dos equipaments i que la part tècnica del parc de neteja estarà en el subsol del pati de l’escola, i no sota l’edifici.

El districte espera convèncer l’AFA de Cal Maiol

L’AFA de Cal Maiol alerta que seria el primer parc de neteja de la ciutat construït sota un equipament: “En realitat, a part de fulles d’arbres, el que recull el servei de recollida viària de l’Ajuntament és tot el que hi ha al carrer i a les papereres i això inclou excrements, orins, materials que potencialment poden contenir malalties”, diu Boller.

Fonts municipals asseguren que encara estan en una fase de treballs inicial i que no hi ha d’haver cap incompatibilitat d’usos entre les activitats del parc de neteja i el centre educatiu. Tot i això, afirmen que no avançaran sense tenir el consens de les famílies. Tot i això, expliquen que al desembre el Consell Escolar de l’Escola Cal Maiol es va mostrar favorable a la compatibilitat dels dos equipaments, amb l’abstenció dels representants de l’AFA.