Una inspecció de la Guàrdia Urbana i el Departament de Gestió i Protecció dels animals de l’Ajuntament a la botiga de cadells Ladridos, al barri del Verdum, ha permès detectar animals malalts a la venda, alguns dels quals tenien coronavirus. També s’han trobat 18 cadàvers de gossos en un congelador, que no figuraven com a morts en el llibre de registre de l’establiment.

La investigació es va iniciar arran de les denúncies rebudes per part de particulars que havien comprat cadells malalts. Quan van entrar a l’establiment, la Guàrdia Urbana es va trobar una trentena de cadells de gos. La meitat estaven a la venda; 12 a la zona de quarantena i dos hospitalitzats. Dels cadells a la venda, es va detectar coronavirus caní en alguns dels animals.

18 cadàvers de cadells al congelador

A la caixa congelador de l’establiment s’han localitzat 18 cadàvers de cadells de gos, en dues bosses, una de les quals amb els passaports dels animals, per tal que fossin cremats en la incineració. La Guàrdia Urbana ha intervingut els passaports, que seran investigats.

A dos dels cadàvers, se’ls farà la necròpsia per determinar la causa de la mort. El llibre de registre d’entrades i sortides dels animals de l’establiment presenta irregularitats com la manca de registre dels gossos morts trobats al congelador.

Un dels cadells de la zona d’hospitalització, un Pomerània negre diagnosticat positiu de coronavirus i amb antecedent de parvovirus, es va trobar en estat caquèctic i símptomes evidents de deshidratació. Ha estat ingressat a l’hospital per l’alt risc per la vida de l’animal.

La veterinària, sense títol convalidat

La Guàrdia Urbana ha obert diligències pel fet que la veterinària contractada per la botiga, de nacionalitat veneçolana, no té el títol professional convalidat a l’estat espanyol i no està col·legiada. Per tant, no podia exercir la pràctica veterinària ni implantar els microxips identificatius als animals, com estava fent.

A més, la majoria dels animals de procedència estatal han arribat a l’establiment sense la identificació corresponent i no complien el període de quarantena preceptiu.

Segons ha explicat la tercera tinenta d’alcalde i regidora de Benestar Animal, Laia Bonet, s’ha iniciat el procés sancionador vers els responsables de la botiga. També s’analitzarà si és pertinent una cessió de la llicència d’activitat.