Jesús Manzano és veí de Sant Andreu i membre del Cat@leg dels Amateurs de Teatre Andreuencs, grup CATA. En col·laboració amb altres membres de l’entitat, fa 20 anys va començar a guardar llibrets d’obres de teatre, programes teatrals i altres documents vinculats al teatre amateur andreuenc. Gràcies a aquesta tasca i a la donació que algunes entitats i particulars li han fet de materials propis ha aconseguit reunir centenars de documents.

L’objectiu era conservar-los i endreçar-los per crear un arxiu documental que es pogués consultar. De moment, però, els té emmagatzemats a la Nau Vila Besòs, al Bon Pastor, perquè no ha trobat cap altre espai més adequat.

El nostre objectiu és que tot aquest material es conservi en algun espai municipal perquè, quan jo o algun dels companys de l’entitat faltem, quedi com a patrimoni del districte i de la ciutat
Jesús Manzano, grup CATA

Un bon lloc per custodiar aquests documents seria el Centre d’Estudis Ignasi Iglésias. De fet, Manzano ja ha parlat amb el CEII sobre aquesta possibilitat, però l’entitat especialitzada en història de Sant Andreu no disposa de prou espai d’arxiu. De fet, l’arxiu del CEII fa temps que ha quedat petit i l’entitat necessitaria ampliar la capacitat per poder acceptar més documents.

Ens agradaria poder tenir més espai i poder guardar nosaltres uns documents com aquests. Conservar-los en bones condicions i fer-los accessibles a tothom qui els volgués consultar
Jordi Petit, arxiver del CEII

Sant Andreu ha tingut sempre molta tradició teatral. De fet, segons apunten els historiadors locals, hi ha constància que ja existien grups de teatre amateur des de mitjans del segle XIX. Alguns d’aquests grups, sobretot els que pertanyen a entitats culturals, encara existeixen. Alguns dels més antics són els grups de l’Ateneu Obrer, La Lira, La Lírica de Sant Andreu o Els Catalanistes. En l’actualitat a Sant Andreu encara hi ha una vintena de grups i companyies de teatre en actiu, entre les quals Clip Teatre, Antifaz, o Naia.